Explanimations en gezondheidszorg

Explanimations en gezondheidszorg

Gezondheidszorg is een high involvement dienst. De cliënt of patiënt is mondig en wil graag alles goed begrijpen. Als zorgverlener kom je hieraan graag tegemoet, omdat het je cliënt of patiënt helpt om goede, weloverwogen beslissingen te nemen over zijn of haar gezondheid. Vaak zijn de vragen rondom de behandeling erg complex. Bovendien zijn mensen vaak verontrust of bang. Onderzoek laat zien dat mensen vaak slechts een fractie onthouden van wat hun arts of behandelaar hen vertelt.

Daarom zijn explanimations in de gezondheidszorg een waardevol communicatie middel. Een explanimation is een korte uitleganimatie. Door de animatie wordt de aandacht vastgehouden. Bovendien kan de kijker de animatie eindeloos terugkijken. Dat helpt hem of haar om goed te begrijpen wat er aan de hand is.

Maar ook zorgprofessionals kunnen baat hebben bij explanimations, bijvoorbeeld als trainingsinstrument of om nieuwe behandelmethoden te leren kennen.

Beslissingen

De cliënt of patiënt moet vaak zwaarwegende beslissingen nemen, vaak terwijl hij of zij zich in een emotionele achtbaan bevindt. Een explanimation kan uitleggen wat hem of haar mankeert en welke behandelopties er zijn. Ook de (bij-) effecten kunnen helder gemaakt worden. Zo kan de patiënt, ondanks de heftige emoties, een goed besluit nemen.

Procedures

Binnen de gezondheidszorg worden explanimations ook gebruikt om procedures uit te leggen. Denk hierbij aan de stappen rondom medicijnuitgifte, of de voorbereiding op operaties. In ziekenhuizen heeft men ontdekt dat laaggeletterden folders vaak niet snappen, of zelfs niet lezen. Een explanimation is ook voor deze doelgroep te begrijpen.

#3 Kinetische typografie

Ook een mooie manier om de aandacht vast te houden iis kinetische typografie. Hierbij verschijnt een leesbare tekst terwijl een vertelstem hetzelfde zegt. Zo worden oog en oor met elkaar in lijn gebracht en begrijpt de kijker je verhaal beter.

Training

Het kan erg ingewikkeld zijn om alle zorgprofessionals tegelijkertijd in een ruimte te krijgen voor training. Explanimations zijn hier een oplossing voor. De zorgverlener kijkt deze op een moment die hem of haar goed uitkomt. Zo kun je, ondanks de drukke schema’s, toch werken aan verdere professionalisering.

Bekendheid

Explanimations worden ook gebruikt als promotie instrument, zie het als een promotiefilm. Bijvoorbeeld om jezelf als kliniek te profileren als specialistisch centrum. Maar ook massage-praktijken kunnen explanimations inzetten om hun dienstenpakket meer bekendheid te geven.

Van ziekenhuis tot fysiotherapeut, van acupuncturist tot tandarts: hoe uniek de zorg die je verleent ook is, je cliënt of patiënt verdient het om te weten wat er aan de hand is. Donker Media helpt je graag met een explanimation die dit bereikt.