geschiedenis van de animatie

Geschiedenis van animatie

Animaties door de jaren heen

Tegenwoordig is animatie niet meer weg te denken uit ons leven, maar dit was lang niet altijd zo. Animatie heeft interessante geschiedenis achter de rug gehad om op het niveau te komen waar het nu zit. En als iemand die met animatie werkt of er werkelijk in geïnteresseerd is, is dit essentiële informatie om te hebben. Dus zullen wij deze nu voor jou samenvatten.

Vroege manieren van animatie

Het concept animatie bestaat in tegenstelling tot de huidige techniek wel al erg lang, de vroegste vormen van animatie zien we terug in China in het jaar 180. Ting Huan, een Chinese uitvinder, heeft toen de zoötroop uitgevonden. Hua maakte tekeningen op een doorzichtig stuk papier en hing dit boven een lamp. Wanneer je dit apparaat op de juiste snelheid draaide leken de tekeningen te bewegen door het toedoen van de opstijgende lucht. Dergelijke constructies om bewegende plaatjes te creëren zien we in de 19e eeuw veel terug, maar het is Eadweard Muybridge die de eerste echte animatiefilm maakte.

Eadweard Muybridge

De eerste animatiefilm

Eadweard Muybridge was een Amerikaanse fotograaf, zijn eerste animatiefilm bestond dan ook uit foto’s van een rennend paard die erg snel achter elkaar werden geplaatst. Met deze zelfde techniek heeft hij bewegingen van andere dieren maar ook van de mens vastgelegd. Hierna heeft hij ook de eerste filmprojector uitgevonden, de zoopraxiscoop, met deze projector kon je foto’s erg snel achter elkaar op een muur projecteren en zo een film maken.

De eerste tekenfilms

Dankzij deze technieken werd het ook mogelijk om tekeningen in plaats van foto’s te gebruiken. Tekenfilms zagen we in het begin van de 20e eeuw dan ook erg veel in Amerika. In het begin waren deze nog in zwart-wit en stom. Een bedrijf wat iedereen wel kent van tekenfilms in deze periode is Walt Disney, die enorm bekend is geworden met zijn tekenfilms.
De eerste officiële tekenfilm was El Apóstol van Quirino Christiani welke gemaakt is in 1917. Helaas is deze film niet bewaard gebleven. De eerste tekenfilm met groot succes is Sneeuwwitjes van Walt Disney in 1937, wat een film is die iedereen als kind wel gezien heeft. Alhoewel tekenfilms in Amerika een grote hit waren, zagen we in Europa veel poppenfilms. Dit waren animatiefilms maar dan gemaakt met poppen, hier zijn er ook in Nederland veel van gemaakt.

Animatie wordt meer verspreid

Met de komst van televisie hadden meer mensen gemakkelijker toegang tot animatie, en werd er dus ook meer van gemaakt. In het begin was deze animatie van lage kwaliteit, aangezien de kosten niet te hoog moesten zijn. Maar dit werd beter wanneer de technieken verbeterden.

Nieuwe ontwikkelingen

In de laatste paar decennia is de ontwikkeling van animatie, net als veel andere technieken, in een sneltreinvaart terecht gekomen. Veel animatie kan tegenwoordig met de computer gedaan worden, er worden volledige films met computeranimatie gemaakt, maar ook voor kleine projecten als games of reclames wordt computeranimatie gebruikt.
Toy Story was de eerste film om volledig met computeranimatie gemaakt te worden in 1995, dit is nog helemaal niet zo lang geleden. Hier zie je dus ook dat we in de afgelopen twintig jaar enorm veel vooruitgang hebben geboekt.
Tegenwoordig wordt computeranimatie ook gebruikt om realistische karakters te creëren. Bovendien wordt er veel gewerkt met een combinatie van echt beeld en CGI. Animatie wordt nog steels veelvoudig gebruikt, en het wordt steeds makkelijker om vanaf je eigen computeranimatie te maken. Animatie zal waarschijnlijk nog meer in bekendheid gaan toenemen. Donker Media maakt computeranimaties.
Dit was het dan, de geschiedenis van animatie. Animatie heeft veel veranderingen gemaakt, maar is al lang in het gebruik. Wanneer je hiernaar kijkt zie je dat we vooral in de laatste decennia enorm veel ontwikkelingen hebben gemaakt. Zoals het ernaar uitziet zullen we ontwikkelingen op het gebied van animatie blijven maken en zullen er uiteindelijk nog meer mogelijkheden zijn op het gebied van animatie. Maar momenteel kun jij je al bezighouden met de huidige animatie, dat is genoeg om vermaakt mee te blijven.

Adresgegevens

Klokgebouw 273
5617 AC Eindhoven
040 744 02 52

contact@donkermedia.nl
donkermedia.nl
KvK 52414124

Locatie Eindhoven

locatie donker media