×

Het gebruik van animatie in trainingen en onderwijs

Het gebruik van animatie in trainingen en onderwijs

Trainingen en onderwijs gebeuren al sinds mensenheugenis op dezelfde manier. De trainer of docent staat voor de klas, de leerlingen maken aantekeningen (of letten niet op). Heel soms wordt er misschien een video getoond om alles levendiger te maken, maar verder voert het klassikale model de boventoon.

Sinds enkele jaren is er echter een voorzichtige trend waarneembaar die de wereld van onderwijs en trainingen op zijn kop kan zetten. Steeds vaker worden korte video’s ingezet om begrippen uit te leggen. Soms is dat een kennisclip, gemaakt door een gepassioneerde leerkracht, maar steeds vaker wordt ook gebruik gemaakt van een professioneel gemaakte explanimation (uitleganimatie).

Voordelen van animatie in onderwijs

Elke docent is anders. De een legt dingen anders uit dan de ander. En sommige onderwerpen zijn moeilijker uit te leggen dan andere begrippen. Met een animatie video zorg je dat de leerling of cursist de best mogelijke uitleg voorgeschoteld krijgt.

Een explanimation laten maken of animatie video laten maken? Door het gebruik van explanimations en animatie video’s tijdens de les en maak je de les afwisselender, waardoor de leerlingen meer betrokken zijn. In plaats van weg te dromen, letten ze op, vol energie.

Welke animatie is het beste geschikt voor onderwijs?

Vroeger wilde een innovatieve docent wel eens een documentaire opzetten die de hele les vulde. Is het dan niet logisch om een animatie te maken die ook lang genoeg duurt om de les te vullen? Nee. Want hoe goed animatie de aandacht ook pakt, als hij te lang duurt, haakt de kijker af. Gebruik explanimations van anderhalve minuut op strategische momenten in de les. Hiermee benadruk je het belang van het onderwerp, terwijl je ook de boel weer even wakker schudt.

Meer weten over explanimations in het onderwijs? We vertellen je er graag meer over.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.