Kun je makkelijk zelf animaties maken?

Kun je makkelijk zelf animaties maken?

De ontwikkeling van de animatiefilmpjes voor diverse commerciële doeleinden is de afgelopen jaren in gigantische tempo gegaan. Door de toenemende vraag naar animatiefilmpjes door verschillende bedrijven en organisaties, is er zelfs een geheel nieuwe industrie ontstaan en zijn er tegenwoordig zelfs tal van animatiestudio’s en specialisten die voorzien in het creëren van op maat gemaakte animaties in alle soorten en maten.

In veel gevallen is dit echter wel een kostbaar proces, wat niet altijd voor iedereen is weggelegd en daarom stellen veel mensen ook de vraag of het mogelijk is om zelf aan de slag te gaan met animaties. Er zijn verschillende tools beschikbaar die het mogelijk maken om van A tot Z een animatiefilmpje te maken. Wanneer je hiervoor kiest zijn er echter wel een aantal zaken waar je goed op moet letten en die je in overweging zal moeten nemen voordat je zelf aan de slag gaat.

Er zijn gratis en betaalde tools online beschikbaar die helpen bij het maken van animaties.

Er zijn online diverse software programma’s beschikbaar die je kan gebruiken om animaties te creëren. Een van de bekendste programma’s is Adobe After Effects, waarmee je diverse effecten, zoals overgangen en titels aan bestaand filmmateriaal kan toevoegen en deze naar wens kan manipuleren en aanpassen. Wanneer je animatiefilmpjes maakt voor marketingdoeleinden dan kan het programma Wideo goed van pas komen. Dit programma is zeer goed geschikt voor het creëren van video content op sociale media, als Instagram, maar ook YouTube.

Wanneer je een Applegebruiker bent dan is ook Motion 5 als onderdeel van Final Cut Pro een goed alternatief. Deze valt nog het meest te vergelijken met Adobe After Effects, maar dan voor Appleproducten. Al deze drie genoemde tools zijn betaalde softwareprogramma’s waarbij Motion 5 en Adobe eenmalig zijn en Wideo maandelijkse kosten met zich meebrengt. Naast deze betaalde varianten zijn er ook een aantal gratis alternatieven die goed kunnen helpen bij de basis van het animeren. Het meest bekende open source programma in deze categorie is Blender, dat zich uitermate goed leent voor het creëren van 2D en 3D animaties.

Voor de beste kwaliteit is een animatie specialist de beste oplossing

Het is natuurlijk prachtig dat je vandaag de dag met behulp van diverse tools en software in principe helemaal zelf een animatie kan opzetten. Op het gebied van kostenbesparing is dit dan ook een vaak gemaakte keuze. Het moet echter wel gezegd worden dat het verschil tussen een zogenaamde ‘selfmade animatie’ of een animatie gemaakt door een gespecialiseerd bureau wel significant anders is. De creatie van de animatie is natuurlijk een belangrijk onderdeel, maar ook het maken van een gepast verhaal, het uitkiezen van de geschikte stijl en het uitschrijven van een storylijn, zijn zaken die kwalitatief veel beter uit de verf komen wanneer je dit aan professionals over laat.

Wanneer je als bedrijf gaat voor kwaliteit en jouw animaties voor een groot publiek van toepassing zijn dan is het 9 van de 10 keer een beter idee om een animatie laten maken bij een animatiebedrijf. Bedenk ook dat het zelf maken van een animatie erg tijdrovend kan zijn en dit dus ook indirect kosten met zich meebrengt door de hoeveelheid tijd gespendeerd aan het animatieproject.