Animatie voor E-learning Wij maken animaties Voorbeelden Prijs opvragen
team donker media

Animatie voor E-learning

Animaties kunnen in het onderwijs een belangrijke ondersteunende rol spelen. Ze vergroten het leerrendement bieden ruimte voor een meer persoonlijke begeleiding van studenten. Donker Media is gespecialiseerd in het maken van animaties en kan je helpen om kennisclips te maken die precies zijn afgestemd op het lesprogramma en curriculum van jouw opleiding(sinstituut). Onze animaties zijn educatief, weten te boeien en passen binnen je huisstijl. We nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking. Bekijk de voorbeelden.


Ons recept Waarom animatie Veelgestelde vragen

Ons recept

Bij Donker Media geloven we dat elke animatie maatwerk moet zijn. Daarom betrekken we de opdrachtgever zoveel mogelijk bij zijn project. Wie kent het curriculum en de leerdoelen beter dan de onderwijzer of school? Samen maken we inzichtelijk welke les de kijker uit de E-learning animatie moet leren, en stemmen we vorm en inhoud af op de doelgroep, organisatie en opleiding. Samen doorlopen we de volgende fases:

animatie plaatje
 • Concept en Script

  Concept en Script

 • Storyboard

  Storyboard

 • Illustratie

  Illustratie

 • Voice-over

  Voice-over

 • Animatie

  Animatie

 • Geluidseffecten

  Geluidseffecten

Concept en Script

We beginnen met het vertalen van de doelen van je E-learning animatie in een concept en script. Deze fase wordt gekenmerkt door het stellen van enorm veel vragen. Gebaseerd op je antwoorden en het gezamenlijke denkproces nemen we samen een aantal belangrijke beslissingen, die we verderop in het productieproces verder uitwerken.

script

Storyboard

Het concept en script worden gebruikt om een storyboard te maken. Hierop zie je de belangrijkste scenes van je E-learning animatie uitgetekend. Vaak worden er in deze fase enkele wijzigingen aangebracht, omdat we ontdekken dat bepaalde elementen toch nét een tikkeltje beter kunnen.

storyboard

Illustratie

Na de grove schets van het storyboard gaan we de details uitwerken. We kiezen de juiste illustraties en personages, uiteraard afgestemd op concept, doelgroep en de huisstijl van jouw onderwijsinstelling.

team donker media

Voice-over

Voordat we aan de slag gaan met de animatie, nemen we de voice over op. We hebben een aantal stemmen waar we vaak gebruik van maken, maar indien je iets anders zoekt is dit natuurlijk mogelijk. Door de voice over op te nemen voordat de animatie wordt gedaan, kan de animator de beweging op de stem afstemmen. Omgekeerd is het een stuk moeilijker.

team donker media

Animatie

Nu we weten welke illustraties we gebruiken en de voice over is opgenomen, is het tijd om de stilstaande afbeeldingen te laten bewegen. Dit is het vakgebied van onze illustratoren, die vanuit onze eigen animatiestudio de volledige controle over het animatieproces hebben.

team donker media

Geluidseffecten

De impact van geluidseffecten op het leerrendement is niet te onderschatten. Om de timing perfect te laten zijn, voegen we deze als laatste toe. Na deze fase is je E-learning animatie gereed en klaar om een nieuwe generatie afgestudeerden voor te bereiden op de beroepspraktijk.

team donker media

Waarom animatie voor E-learning?

In de praktijk blijkt dat het effect van klassikaal onderwijs wisselt. Het effect is niet alleen afhankelijk van de docent en de student. Ook andere factoren spelen een rol: de tijd van de dag, het weer, of er een toets of deadline aankomt. Maar ook de stemming van de docent kan, hoe professioneel hij ook is, van invloed zijn. Met een animatie zorg je ervoor dat je studenten altijd de best mogelijke les voorgeschoteld krijgen. Alsof ze bij elke les de beste docent op zijn allerbeste moment voor zich hebben. En als ze iets niet goed kunnen volgen, dan kunnen ze de E-learning animatie eindeloos terugkijken. Voor studenten is dit fijn, omdat de goede studenten snel door de stof kunnen gaan, terwijl de studenten die meer moeite hebben in alle rust en in eigentempo kunnen werken.

 

Hierdoor gaat het voor niemand te snel, of te langzaam. Voor docenten betekent het inzetten van animatie dat ze studenten een andere prikkel kunnen voortzetten en de stof op andere wijze kunnen aanbieden. De afwisseling vergroot het lesrendement. Ook kunnen sommige lessen komen te vervallen, waardoor tijd vrij komt voor de persoonlijke begeleiding van studenten. Dit persoonlijke contact is voor de meeste docenten een bron van energie in het werk.

Wij hebben animaties gemaakt voor

klant ABN Amro
klant ING
klant Blokker
klant Hogeschool Utrecht

Wanneer kennisclips inzetten?

E-learning animaties zijn het effectiefst bij de lagere leerniveaus uit de taxonomie van Bloom. Doordat animaties vooral zenden (met eventueel een controlevraag op bepaalde punten) zijn ze perfect voor kennisoverdracht.

 

Animaties helpen de leerling of student te onthouden en begrijpen. Ook kunnen animaties worden ingezet als hulpmiddel om een toepassings-opdracht te verduidelijken.

Kennisclips op maat

Benjamin Franklin schijnt ooit gezegd te hebben: “Vertel het me en ik zal het vergeten. Leer het me, en ik zou het kunnen onthouden. Betrek me en ik leer”. In het onderwijs is deze quote een gevleugelde uitspraak, die docenten aanspoort om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van de student/scholier. En inderdaad, de tijd dat een “deskundige” voor een groep geïnteresseerde toehoorders stond te oreren is voorbij.. Niet langer wordt de student gezien als een vat waar je kennis in kunt gieten. Het rendement van onderwijs stijgt wanneer je de aandacht trekt, mensen prikkelt. Dat vereist maatwerk en een persoonlijke aanpak. Animaties spelen hierin belangrijke ondersteunende rol, zowel in de klas als in een E-learning omgeving. Een animatie kennisclip prikkelt door een verhaal te vertellen. In dat verhaal zit je boodschap, de belangrijkste les om te leren, mooi verpakt. Mooie beelden, geluid en een kwinkslag op zijn tijd zorgt dat je de les het beste kunt overbrengen.

 

Je doet een beroep op de creativiteit van de lerende, waardoor je heb erbij betrekt. Ook bieden animaties de mogelijkheid om ouderwetse hoorcolleges af te schaffen. Studenten bekijken de animaties in hun E-learning omgeving wanneer het hen uitkomt. Dit bespaart de onderwijzende tijd, die kan worden gebruikt voor persoonlijke begeleiding van studenten. Hier wordt iedereen beter van. Donker Media is gespecialiseerd in het maken van animaties en kan je helpen om kennisclips te maken die precies zijn afgestemd op het lesprogramma en curriculum van jouw opleiding(sinstituut). Onze animaties zijn educatief, weten te boeien en passen binnen je huisstijl. We nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking.

Veelgestelde vragen

De precieze kosten van je E-learning animatie kunnen we vooraf niet inschatten, omdat deze afhankelijk zijn van de complexiteit van je boodschap en de speelduur. Ook het type animatie speelt een rol. Daarom krijg je van ons een persoonlijke offerte na een verkennend gesprek.

Over het algemeen, afhankelijk van de complexiteit, duurt de productie van een E-learning animatiefilmpje twee tot vijf werkdagen.

Het is belangrijk voldoende tijd te nemen om de stof over te brengen. Voor een E-learning animatie of kennisclip is de speelduur daarom afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de les. De ervaring leert dat een kwartier het maximum is. Daarna verslapt de aandacht.

 

Zou je een student zelf laten bepalen wat er op de literatuurlijst van je cursus komt te staan? Jij bent expert op jouw vakgebied en studenten komen naar je toe omdat je hen kunt helpen iets te leren. Natuurlijk neem je hun voorstellen voor literatuur serieus. Net zo nemen wij je suggesties voor het script en voice over uitermate serieus. We gaan er echter wel van uit dat wij, vanuit onze expert-rol iets aan je ideeën kunnen toevoegen. Dat is tenslotte waarvoor je ons inschakelt.

Wij baseren onze offerte op wat je nodig hebt. In het eerste kennismakingsgesprek vragen we je van alles over wensen, doelen, de stijl van de gewenste animatie en nog meer. Na afloop van dit gesprek stellen we een op maat gemaakte offerte voor je E-learning animatie op.

Bij Donker Media geloven wij in een persoonlijke aanpak en in maatwerk. Precies de twee eigenschappen die een goede onderwijsomgeving ook heeft. Net zo geloven wij in Ausbildung én Bildung. We willen niet alleen de kennis overbrengen, we helpen je student om zich voor te bereiden op de beroepspraktijk, zodat hij als professional kan opereren.

Ook animatie inzetten?

Neem contact op voor de mogelijkheden