Verschillende animatievormen

Verschillende animatievormen

Wanneer je een beetje bekend met animatie dan heb je van de bovenste drie vormen weleens gehoord, en zo niet dan heb je dat nu wel. Maar wat de verschillen nou precies zijn weet je misschien niet, daar zullen wij je bij helpen. Als je een animatie laat maken moet je wel weten welke opties er zijn, en wat natuurlijk de voordelen van elke optie zijn. Hierom hebben wij daar een overzichtje van gemaakt.

2D animatie

2D animatie is eigenlijk erg simpel, het is tweedimensionale animatie. Dit betekent dat er geen diepte inzit en dat de animatiefilm simpelweg uit platte tekeningen bestaat. Alle tekenfilms zijn 2D animatie, 3D animatie kan alleen maar met de computer gemaakt worden.

2D animatiefilmpjes heeft enkele voordelen die andere twee opties niet hebben. Als eerste creëert het een bepaalde sfeer, 2D kan misschien als ouderwets gezien worden maar je wordt er ook wel een beetje nostalgisch van. Ook is 2D animatie redelijk makkelijk te maken, je leert het veel gemakkelijker dan 3D animatie bijvoorbeeld. Ook zien karakters erin 2D eigenlijk nooit menselijk uit en worden ze volgens het ‘griezelvallei’ principe dan eerder als sympathiek gezien terwijl 3D karakters die wel menselijk ogen je een akelig gevoel kunnen geven.

3D animatie

3D animatie is zoals de naam al zegt in 3D, jouw beelden hebben dus diepte. Zo’n beeld kun je dus niet tekenen maar moet dus met computeranimatie gemaakt worden. In dit geval kun jij jouw animatie van alle hoeken bekijken en kun je er dus ook omheen draaien.

3D animatie heeft ook zo zijn eigen voordelen. Zo kun je een bepaald voorwerp opnieuw en opnieuw gebruiken door het op te slaan. Ook bij een fout hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen met tekenen, aanpassingen zijn snel gemaakt. Bovendien kun je met 3D-objecten veel meer kanten op, je hebt er meer mogelijkheden mee. 3D-objecten uit jouw animatie zou je bijvoorbeeld kunnen hergebruiken in een App. Wel is het proces voor het maken van 3D animatie een stuk complexer en heb je er meer kennis voor nodig dan een 2D animatie. Hierdoor kan het maken van het animatiefilmpje duurder worden.

Whiteboard animatie

Whiteboard animatie is de vreemde eend in de bijt, je creëert het filmpje namelijk gewoon met een camera terwijl de animatiefilmpje tekent op een whiteboard. Eigenlijk teken je een voor een beelden op een whiteboard en wis je de eerste voor je de volgende tekent, dit proces film je en je filmpje is klaar.

Een voordeel van whiteboard animatie is dat het uniek is en origineel, nog niet veel animatie wordt op deze manier gemaakt en hiermee kun je de aandacht trekken en ervoor zorgen dat mensen jouw animatie video onthouden. Bovendien is whiteboard animatie simpel en snel om te maken. Je hebt er weinig kennis voor nodig. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een whiteboard met markers, een camera en iemand met tekentalent.

Welke animatievorm voor jouw bedrijf?

Nu je weet wat de drie opties zijn en de voordelen van elke optie is het tijd om een keuze te maken. Wij hebben wat dingen op een rijtje gezet om je te helpen met deze keuze.

2D animatie is ideaal als je jouw klanten een nostalgisch gevoel wilt geven of een klassieke video wilt maken. Je kan makkelijk de kleuren van je huisstijl verwerken in de 2D animatie. Momenteel is 2D animatie met ‘flat design’ op het internet veruit het populairst.

3D animatie is een goed idee wanneer je beschikt over een groter budget, en de mogelijkheid hebt om een professional in te huren, of zelf een professional bent uiteraard. 3D animatie is moderner en het is ideaal wanneer je jouw animatiefilm op meerdere manieren wilt gebruiken.

Whiteboard animatie is een perfecte keuze wanneer je beperkte mogelijkheden en/of budget hebt en toch een unieke animatie wilt maken. Ook ben je op deze manier uniek, en vooral jonge generaties zien dit soort animatie graag.

Je weet dus wat je te doen staat, met behulp van deze informatie moet het geen probleem om een soort animatie te kiezen en aan de slag te gaan met het maken van jouw eigen filmpje.