Animatie in een opleidingsprogramma: nuttig of kinderachtig?

Animatie in een opleidingsprogramma: nuttig of kinderachtig?

Het onderwijs verandert voortdurend. Of het nu gaat om een MBO of HBO, een middelbare school, of trainingsdagen die je voor je werk volgt: allemaal veranderen ze onder invloed van de nieuwste didactische inzichten. Relatief nieuw is het gebruik van animatie in trainingen en opleidingen. Maar is dat niet kinderachtig? Kun je niet beter een “echte” video laten zien? Dat is toch realistischer en dus geloofwaardiger? Wij denken dat animatie een waardevolle toevoeging is, ook voor jouw training of les.

Met animatie bepaal JIJ alles

Wanneer je een video gebruikt met acteurs, ziet de kijker veel wat je misschien niet hebt bedoeld. Misschien heeft een acteur een bepaalde oogopslag waardoor de kijker afgeleid wordt, of een onhebbelijke gewoonte. Bij animatie heb je dit probleem niet. Sterker nog: je kunt elke ongewenste afleiding wegnemen en de aandacht precies richten waar je hem wilt hebben. Ook met muziek, kleur en de keuze van voice over geeft je volledige zeggenschap op de indruk die je animatie achterlaat. Met animatie zet je de sfeer!

Animatie boeit

Als het goed is wil je dat je les tussen de oren blijft hangen. Uit onderzoek blijkt dat animatie de kijker boeit en hem helpt om de boodschap te onthouden. Precies wat je wilt in een trainingssituatie, toch? Visuele en geluidseffecten kunnen het begrip vergroten. Door humor kun je weerstand overwinnen. En de kracht van overdrijving kun je bij animatie volop inzetten.

Het is leuk

Animaties zijn ook gewoon leuk. Op docentenopleidingen leer je dat je af en toe een “energizer” in je les moet gebruiken. Iets dat leuk is en de aandacht verzet. Een animatie kan als “energizer” fungeren – en tegelijkertijd de kijker nog iets bijbrengen. Je ziet, animaties zijn verre van kinderachtig. Natuurlijk kun je niet je hele training uit animaties laten bestaan, maar animaties voegen wel degelijk waarde toe. Ook aan jouw les. Ze brengen je leerlingen of studenten in een positieve stemming, wat het leerrendement verhoogt. Bovendien zijn ze uitermate effectief in het overbrengen van je boodschap. We helpen je graag te inventariseren hoe animatie ook jouw training kan versterken.