De prijs van kwaliteit kan enorm meevallen

De prijs van kwaliteit kan enorm meevallen

Wat kost een animatie eigenlijk? Die vraag komt natuurlijk bij elke klant die we spreken een keer op tafel. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat je wil. Wil je een eenvoudige, minimalistische animatie, of wil je er een die wervelt van animaties, camerabewegingen en landschappen? Wil je een 2D of 3D animatie laten maken? Hoe complexer je het wilt hebben, des te hoger het prijskaartje.

Kwaliteit heeft een prijs. Maar klanten van Donker Media animatie zijn vaak verbaasd dat die prijs eigenlijk enorm meevalt. Wij zijn namelijk enorm goed in het terugbrengen van je boodschap tot de essentie. En die essentie brengen we vervolgens tot leven.

Elementen die een animatie tot leven brengen

Als je niet beter weet, zou je misschien zeggen dat een animatie leeft zolang het beweegt. Tja…de waarheid is anders. Sommige personages overtuigen meer dan andere, misschien zelfs wel als ze niet bewegen. Sommige scripts zijn gewoon veel vermakelijker dan anderen. Maar hoe kan dat?

De belangrijkste vuistregel: een animatie werkt omdat deze natuurlijk voelt. Dus moet je de animatie natuurlijk maken. Er moet dus worden voldaan aan een paar basisregels

  • Balans: Je personages moeten er overtuigend uitzien. Als je een personage ontwikkelt met een vreemde lichaamsbouw lijkt het alsof het zwaartepunt op de verkeerde plek zit en alsof je personage elk moment kan omvallen. Als deze dan vrolijk dansend door het leven gaat, registreren onze hersenen onbewust dat er iets niet klopt. Je personage moet er natuurlijk uitzien, in elke scene, in elk beeld.
  • Gewicht: Eigenlijk een vervolg op het punt balans. Alle objecten hebben gewicht. Dus ook in je animatie. Als je objecten zich niet houden aan de wetten der zwaartekracht, roept dit weerstand op. Of de wetten van Newton: als je twee poppetjes hebt, waarbij ééntje een groot gewicht draagt, dan verwacht je dat het poppetje zonder gewicht sneller kan wegrennen. Als dit niet het geval blijkt, voelt het filmpje onnatuurlijk.
  • Stuiteren: Stel dat je personage een bal tegen een muur gooit. Wat voelt dan natuurlijker? Een perfecte cirkel die, net als in dat oude spelletje “Pong” terugkaatst, of een bal die een beetje ingedrukt wordt wanneer deze de muur raakt? Precies!
  • Overlap: overlappende beweging betekent dat een deel van een object beweegt in reactie op bewegingen van andere delen. Stel dat je personage op de fiets zit. Hij begint te trappen en accelereert langzaam. Na enige tijd beginnen zijn haren te wapperen in de wind. Dat zorgt voor herkenbaarheid en levendigheid.
  • Ritme: alles heeft ritme. De zon komt op en zakt. De seizoenen wisselen elkaar af. Ons hart klopt in een bepaald tempo. Alles dat leeft heeft ritme. Daarom helpt ritme om jouw online video tot leven te wekken.

Bij Donker Media weten we hoe we deze vuistregels moeten gebruiken om ook jouw video te laten leven. Wil jij een online animatie laten maken? Neem dan eens contact met ons op voor een bezoek aan onze eigen animatiestudio in Eindhoven. Dan laten we je zien hoe wij deze regels in de praktijk brengen.