Van kinetische typografie naar animatie video’s

Van kinetische typografie naar animatie video’s

Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar je hebt het gegarandeerd gezien: kinetische typografie. Wat is dat, en waar komt het vandaan? En wat kun je ermee?

Kinetische typografie is het animeren van geschreven tekst om zo de aandacht van de lezer vast te houden en de impact van een tekst te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan tekst die je op het scherm getypt ziet worden. Doordat je de tekst ziet verschijnen, wordt het veel levendiger en aantrekkelijker dan wanneer je meteen met de hele tekst wordt geconfronteerd.

Door tekst perfect getimed te presenteren, kun je de emoties van je lezer beter sturen, waardoor het effect van je boodschap sterker is.

Twee soorten

Er zijn twee soorten kinetische typografie: de “motion” en “fluid”. Bij de eerste bewegen de woorden en letters ten opzichte van elkaar. Bij fluïde kinetische typografie bewegen de letters zelf. Zo kunnen ze van kleur veranderen of groter en kleiner worden.

Van films naar website

Kinetische typografie werd als eerste gebruikt in films zoals “Psycho” (1960) en “North by Northwest” (1959). De stijl sloeg aan en kwam in veel meer films en series terug. In de loop der jaren zijn diverse tools en programma’s ontwikkeld die helpen bij kinetische typografie. De meeste tools zijn echter ingewikkeld en alleen te hanteren door professionals.

Van bewegende tekst naar animatie video’s

Eindelijk is kinetische typografie de voorloper van animatie video’s. Net als kinetische typografie video maakt animatie gebruik van timing en het doseren van informatie. Maar animatie video's gaan verder dan de klassieke kinetische animatie, doordat er ook andere bewegende beelden aan worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de whiteboard animations, waar een hand tekeningen maakt die passen bij een verteld verhaal of de wat geavanceerder overkomende 2D/3D animaties.
Donker Media, een animatie studio uit Eindhoven, is specialist in het maken van animaties. Wij bouwen voort op de traditie die in Hollywood in 1960 is gelegd en versterken dit met de modernste techniek en de nieuwste inzichten op het gebied van communicatiewetenschap. Benieuwd of Donker Media ook uw bedrijf kan helpen een complexe boodschap simpel over te brengen? Neem dan contact op.