Wat is een animatiefilm? En ...

Wat is een animatiefilm? En welke type animaties zijn ER?

Het gebruik van animatiefilms voor verschillende doeleinden is de laatste 10 jaar explosief toegenomen.

Er zijn tal van verschillende manieren om een boodschap over te brengen als bedrijf of organisatie of om bepaalde gedragingen te stimuleren en processen uit te leggen. Dagelijks worden we geconfronteerd met duizenden impulsen met betrekking tot reclame of boodschappen waar we lering uit kunnen trekken. Als bedrijf of organisatie zijn er tal van verschillende tools om hiervoor te gebruiken. Een animatiefilm is een zeer krachtig middel die hierbij kan helpen. De animatiefilms en het gebruik ervan door tal van verschillende partijen is de afgelopen tien jaar in rasse schreden toegenomen, omdat steeds meer mensen inzien dat dit ontzettend effectief is. Er zijn dan ook tal van gespecialiseerde bedrijven die helpen bij het creëren van dit soort animatie films.

Welke verschillende soorten animaties zijn ER?

Wanneer je kiest om jouw boodschap over te brengen via een animatiefilm dan zijn er een aantal zaken om op te letten. Je wil natuurlijk dat het eindproduct goed past bij de stijl van jouw bedrijf of organisatie en dat het filmpje ook goed aansluit bij de doelgroep. Naast onderdelen als de eventuele voice over, het kleurgebruik, de taal en muziek die wordt gebruikt, is het type animatie dat je kiest voor jouw film ook bepalend voor de sfeer en stijl van de uiteindelijke film. Er zijn nogal wat verschillende soorten waaruit je kan kiezen. Om het wat makkelijker te maken zetten wij de meest voorkomende soorten voor je op een rij.

Getekende animatie

Getekende animaties zijn bijna tijdloos en zijn ook wel bekend als tekenfilms. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tom and Jerry, Bugs Bunny, Dragon Ball Z of Pokémon. Allemaal tekenfilms die gemaakt zijn van een ontelbaar aantal tekeningen die op een lichtbak getekend zijn en heel snel achter elkaar worden afgewisseld om beweging te creëren.

2d animatie

2D animaties worden regelmatig gebruikt in commerciële animatiefilmpjes en in filmpjes waarbij een bepaald proces wordt uitgelegd of verduidelijkt. Tweedimensionale animaties worden tegenwoordig vrijwel altijd met een computer gemaakt, terwijl dit vroeger puur en alleen op basis was van tekening. Tekenfilms zijn dan ook altijd twee dimensionale animaties. Tweedimensionale animaties maken gebruik van minder diepte en zijn gericht op de zogenaamde ‘keyframes’.

3d animaties

3D animatie is een van de meest moderne vormen van animatie en wordt met behulp van een computer gemaakt. We kennen allemaal wel de nieuwe verfilmingen van Disney, zoals de Lion King en Jungle Book, waarbij gebruik is gemaakt van deze techniek om deze films zo realistisch mogelijk te doen lijken, maar natuurlijk ook films als Finding Nemo en Toy Story zijn zeer bekende 3D animaties. In marketing worden 3D animaties ook regelmatig gebruikt in diverse soorten.

Maak gebruik van een gespecialiseerd animatiebedrijf om je te laten adviseren

Er zitten natuurlijk verschillende voor- en nadelen aan het gebruik van specifieke animaties. 3D animaties worden vrijwel altijd met de computer gedaan. Wat echter veel mensen zich niet realiseren, is dat 3D animaties ontzettend kostbaar zijn, omdat er heel veel tijd in gaat zitten om alles zo goed mogelijk te laten lijken. Dit is dan ook een afweging die je zal moeten maken voordat je het type animatie voor jouw film uitkiest.

Animatiebedrijf Donker Media kan je adviseren bij het kiezen van een type animatie en helpen de juiste kosten en baten met elkaar af te wegen op basis van jouw organisatie, en doel van het animatiefilmpje.