Zeg…wat doen jullie eigenlijk?

Zeg…wat doen jullie eigenlijk?

Daar sta je dan, op een netwerkbijeenkomst. Dé gelegenheid om nieuwe contacten te leggen, de zaadjes voor samenwerking te planten en nieuwe klanten te scoren. Maar dan moet je wel vlot kunnen vertellen wat je bedrijf doet en waarom jullie zo uniek zijn. De gouden regel: hou het kort. In deze setting is een presentatie van anderhalf uur (plus koffiepauze) niet gepast. Hoe moet het dan wel?

Denk niet teveel na

Mensen hebben de neiging teveel na te denken. Daarmee maken we dingen nodeloos ingewikkeld. Dus denk niet teveel na over je bedrijf, hou het simpel. Je klant heeft een probleem, jij lost het op. Als het goed is weet je allang welk probleem het is dat je oplost.

Vertel een verhaal

Dit bouwt voort op het vorige punt. Kom niet met een rationele lijst van eigenschappen, maar vertel een verhaal. Waarom ben je ooit begonnen? Waarom doe je wat je doet? En voor wie doe je dit? Wat zorgt ervoor dat je met een glimlach op je gezicht naar je werk gaat. Welke successen heb je geboekt. Een verhaal leeft. Bovendien zul je merken dat je het zelf met meer enthousiasme vertelt. En daardoor werkt het.

Maak het niet te ingewikkeld

Natuurlijk, klanten kiezen voor je bedrijf vanwege je expertise. Omdat jij nu eenmaal het beste systeem hebt, de beste werkwijze of de beste software. Maar ga niet eindeloos bomen over de technische uniciteit. Want dat wil je klant helemaal niet weten. Als hij geïnteresseerd was in het opbouwen van ingewikkelde modellen, deed hij het zelf wel. Hij wil jou inhuren omdat hij er juist niet over wil nadenken. Dus laat de complexe verhalen zitten en blijf bij het belangrijkste: wat levert het je klant op.

Sta open voor feedback

Tenslotte: peil de reactie van je gesprekspartner. Gaat hij mee in je verhaal of haakt hij af? Klopt het beeld wel dat je hebt van zijn behoeften? Test, meet, analyseer en pas aan. Blijf schaven aan je verhaal. Dan wordt het bij elk gesprek dat je voert een beetje beter.