×

Hoe lang moet een sales animatie video zijn?

Hoe lang moet een sales animatie video zijn?

In een wereld van bliepjes en notifications lijkt het soms wel dat mensen de aandachtsspanne van een goudvis hebben. Dit levert een uitdaging op bij het maken van een animatie video. Bij Donker Media, de animatie specialist uit Eindhoven, hebben we in de loop der jaren veel ervaring met het vinden van de juiste balans. Vooral wanneer een ingewikkeld verhaal overgebracht moet worden, draait het om de kunst van het weglaten.

Valse vuistregel

Er zijn mensen die denken dat een video nooit meer dan een minuut mag duren. Want anders vallen kijkers ten prooi aan de lokroep van kattenfilmpjes op youtube. Anderen hebben nog minder vertrouwen in de aandachtsspanne en streven naar maximaal 30 seconde.

Deze vuistregel heeft echter een probleem: je kunt niet altijd alle informatie kwijt. De gouden regel is dan ook dat een animatie video zo lang duurt als nodig, maar niet langer!

Het is geen opgedrongen reclame

Een goede animatie video mag best iets langer duren dan 30 seconde. Het is immers geen reclame filmpje waarmee je mensen wilt verleiden, maar een video waarin je hen waardevolle informatie geeft. Zolang je waardevolle en relevante informatie geeft, bijvoorbeeld bij een explanimation, zal de kijker blijven kijken. Waarom? Omdat ze vrijwillig, uit interesse, op “play” hebben gedrukt. Ze willen je explanimation zien.

Natuurlijk moet een filmpje ook leuk zijn om te kijken, maar iemand die bewust op zoek is naar informatie, blijft echt wel iets langer dan een minuut naar een video te kijken. Zolang jij maar een oplossing te bieden hebt voor iets waar de kijker mee worstelt, houd je de aandacht vast.

Ja, oké…maar hoe lang moet de animatie dan zijn?

Dat hangt er maar helemaal van af. Gaat het om een filmpje waarin je je product introduceert, of een tutorial? Wil je hen tot aankoop bewegen, of leren hoe ze het beste uit je product kunnen halen? Een paar ruwe inschattingen:

Korte introductie/overzicht – Een filmpje van 1 minuut brengt ongeveer 150 woorden over. Dit is vooral geschikt om mensen te wijzen op het bestaan van je product of dienst.

Uitleg van een product, dienst of proces: Als je iets meer de diepte in wilt om de kijker te bewegen tot aankoop of tot een salesgesprek, is 2-3 minuten ideaal.

Training en voorlichting: Voor dit soort animatie video’s is geen echte “ideale speelduur”. Natuurlijk moet je de animatie zo kort mogelijk houden, bijvoorbeeld door per stap een apart (korter) animatiefilmpje te maken.

Een goede strategie is om meerdere animaties te maken, eentje voor elke hierboven genoemde stap. Maar wat je ook doet: je filmpje moet lang genoeg zijn. Maak geen haast. Raffel je verhaal niet af. Want dan duurt je animatie misschien iets korter, maar kun je er vergif op innemen dat je kijker er niets van begrijpt, of zich later zelfs enigszins misleidt voelt. Niets zo erg als een klant die zegt: “Ja, maar als ik dát had geweten…” Vertel wat je te vertellen hebt, zonder onnodige afleiding. De professionals van Donker Media hebben hiermee ruime ervaring en weten precies wat je nodig hebt.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.