×

Waarom jouw animatie video een professionele stemacteur nodig heeft

We maken weleens mee dat een klant geld wil besparen op zijn animatie. Sommigen kiezen voor een eenvoudiger animatievorm, of een kortere video. Ook de voice-over is een onderdeel waarop mensen willen besparen. Soms leveren klanten zelfs al een ingesproken voice-over aan, omdat ze hopen dat daarmee de doorlooptijd van hun animatie productie wordt verkort.

Zo een stemacteur, is dat nou nodig?

We kunnen allemaal spreken, dus waarom zou je de voice over niet zelf inspreken? Of misschien die vrolijk klinkende stagiar?

Tja. Er is geen enkele technische belemmering waarom je niet zelf de voice over zou kunnen inspreken. De vraag is: hoe professioneel je wilt overkomen?

Voice-over maken is een vak

Als je denkt dat je het zelf kunt, nodigen we je uit om het eens te proberen. Plug die microfoon in je PC, druk op “record” en lees een tekst voor. En luister je opname dan eens terug.

Goede kans dat je behalve je eigen stem allerlei achtergrondgeluiden hebt opgenomen. Een bus die voorbij komt, misschien een ruis op de achtergrond. Allemaal elementen die afleiden en daarmee je animatie aan kracht doen inboeten.

De meesten van ons zijn niet in staat om een levendig verhaal te houden van papier. Vaak hoor je jezelf terug en besef je dat jouw voordracht nogal saai en monotoon is.

Voice over software dan?

Er bestaat software die tekst vertaalt naar gesproken tekst. Dat klinkt als een goed alternatief voor stemacteurs. Maar wees eerlijk: wil jij dat jouw explanimation klinkt alsof Google Maps je kijker toespreekt? Of wil je daadwerkelijk dat de kijker een emotionele verbinding met je voelt?

Je kunt misschien het gevoel hebben dat jouw stem het beste is voor jouw eigen merk. Jij staat immers voor je merk en niemand kent je doelgroep en product beter dan jij. Toch raden we je stellig af om zelf je voice over in te spreken. Stemacteurs zouden niet bestaan als beroepsgroep, als ze geen bestaansgrond hadden. Een stemacteur brengt een tekst echt tot leven. Hij of zij speelt met de tekst, met het ritme, de intonatie en het tempo.

Met een professionele voice-over is de kwaliteit vele malen hoger dan wanneer je het zelf doet (tenzij je zelf een stemacteur bent en de beschikking hebt over een professionele opnamestudio).

Willen besparen op je voice over is valse zuinigheid. Het uiteindelijke factuurbedrag is dan wel lager, maar het rendement en de effectiviteit van je animatie video krijgt een enorme deuk wanneer je geen professionele vertelstem gebruikt. En uiteindelijk gaat het om de ROI, toch?

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.