×

Hoe maak ik zelf gratis een animatie video? Software en mogelijkheden

Hoe maak ik zelf gratis een animatie video? Software en mogelijkheden

Welkom in de wereld van de animatie! Animaties maken kan een lonende en leuke ervaring zijn, en er zijn nu veel manieren om dit met allerlei software gratis te doen.

Om je te helpen met je eerste stappen op het gebied van animatie bespreken we hieronder wat er allemaal te vinden is aan gratis software voor het maken van een animatie video. We bespreken de verschillende software, de mogelijkheden en de voor- en nadelen van elk pakket.

Het maken van een animatie is vaak niet eenvoudig en kan erg tijdrovend zijn. Gelukkig zijn er genoeg online tutorials beschikbaar om je gratis te helpen bij het maken van een animatie. Van stap-voor-stap instructies tot video tutorials, er zijn veel bronnen die je op weg kunnen helpen met het maken van je eigen gratis animatie.

Pencil2D Animation

Wil je een handgetekende 2D animatie-video? Dan is Pencil2D animation een goede keuze.

De software is lekker eenvoudig te gebruiken. De interface werkt redelijk intuïtief, waardoor de beginner er meteen mee aan de slag kan. Pencil2D Animation is misschien wel de makkelijkste aan te leren gratis animatie software.

Die eenvoud gaat niet ten koste van de mogelijkheden, want Pencil2D barst uit zijn voegen van de mogelijkheden. Daardoor kan de geoefende animator met de software gratis prachtige en professionele animatie video’s maken.

Het softwarepakket maakt gebruik van vector graphics en een raster/bitmap om 2D animaties te maken. Nadeel is dat deze animatiesoftware uitgaat van traditionele animatie, waarbij elk frame apart opgebouwd moet worden.

Pencil2D Animation is te gebruiken op Windows, macOS, Linux en op FreeBSD.

Blender

De gratis animatie software van Blender is een Open Source-pakket gericht op mensen die al enige ervaring hebben met het maken van video’s. Omdat Blender Open Source is haal je niet alleen animatie software in huis die constant in ontwikkeling is, je kunt ook onderdeel worden van een grote community.

Hoewel de community nieuwkomers met open armen verwelkomd is enige technische kennis wel nodig om met Blender te kunnen werken. Maar als je niet schrikt van een steile leercurve heeft Blender veel te bieden: je kunt je eigen 3D-modellen maken, inclusief textures en schaduwen, zelfs VR rendering is mogelijk. Deze gratis software ondersteunt je in de hele workflow rondom het maken van een animatie. Al deze mogelijkheden maken het mogelijk om animatie video’s te maken die (bijna) professioneel ogen!

Blender is beschikbaar op alle belangrijke platforms (Windows, Mac en Linux)

OpenToonz

Ook de gratis animatie software van Open Toonz is Open Source. Het pakket is vooral interessant voor wie al minstens enige ervaring heeft met het maken van video’s en 2D-animaties. Dat OpenToonz is opgestart in samenwerking met de vermaarde animatiestudio Studio Ghibli zegt wel iets over de diepgang van deze animatie software. De studio gebruikt deze software zelf ook bij het maken van anime-films, in verschillende stadia van het productieproces

Toch moet je niet verwachten dat je met OpenToonz de kwaliteit van de befaamde anime van Ghibli kunt evenaren. De gratis uitvoering is immers wat beperkt ten opzichte van betaalde animatiesoftware.

Het is wél geheel gratis, zowel voor amateurs als voor commercieel gebruik én het bevat een schat aan effecten en functionaliteiten. Dat maakt OpenToonz tot één van de toppers wanneer je gratis software wilt maken. Speel met licht, stem de stijl van verschillende beelden op elkaar af en speel met de wind.

Het is makkelijk om te verdwalen in alle mogelijkheden. Dat de officiële handleiding alleen beschikbaar is in de Japanse taal maakt OpenToonz minder geschikt voor beginners op het gebied van animatie.

OpenToonz is beschikbaar voor MacOS X, Windows en Linux.

Powtoon

Ook de gratis animatie software van Powtoon is ideaal voor wie streeft naar eenvoud. Met dit programma maak je een infographic of explanimation met een speelduur van 3 minuten. Wel ben je beperkt in de stijl, want met Powtoon kun je alleen geanimeerde presentaties maken. Dat maakt Powtoon vooral geschikt voor het overbrengen van data en feiten, en minder passend voor wie animatie wil gebruiken voor branding.

Naar eigen zeggen mag Powtoon 96% van de bedrijven uit de Fortune 500 tot haar gebruikers rekenen. Deze bedrijven gebruiken de betaalde versie van de animatie software voor trainingen, en voor interne en externe communicatie. De gratis (Lite) versie van de software is een stuk beperkter, zo is de audio functie beperkt en kun je geen eigen personages creëren of de voice-over lip-syncen.

Maar omdat je Powtoon ook voor commerciële doeleinden mag gebruiken is dit een prima optie om te verkennen wat er allemaal mogelijk is met animatie video. Ook fijn: je kunt je animatie laten optimaliseren voor YouTube, Facebook, PowerPoint en andere platforms.

Toontastic 3D

Deze gratis software is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Toontastic 3D, ontwikkeld door Google, is eigenlijk gericht op kinderen. Maar dat wil niet zeggen dat je er als volwassene geen mooie dingen mee kunt maken. Deze animatiesoftware laat je eenvoudige video’s maken, waar storytelling centraal staat.

Bij ToonTastic 3D staat creativiteit voorop. Zelfs zonder enige voorkennis kun je, volgens Google, binnen een minuut al een video van 60 seconde met 6 scenes produceren.

Daardoor loop je wel snel het risico dat je té enthousiast wordt en veel te veel (afleidende) animaties in je video gebruikt. Maar wie zichzelf weet te beperken en alleen kiest voor elementen die echt iets toevoegen kan met ToonTastic 3D hele mooie animatie video’s maken. En ook nog eens helemaal gratis.

Gratis illustraties, muziek en geluidseffecten

Je kunt ook een schat aan gratis assets en tools online vinden. Sites als OpenGameArt, Creative Commons en andere bieden allerlei hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het maken van animatie. Je kunt er artwork, muziek, geluidseffecten en meer vinden om je te helpen een animatie van hoge kwaliteit te maken.

Nadeel van gratis animatie software

In principe kan iedereen met de hierboven besproken gratis animatie software heel acceptabele animatie video’s maken. Gratis animatie software heeft echter één heel groot nadeel (ongeacht welk pakket je kiest): je bent beperkt in de mogelijkheden. Daardoor is het in de meeste gevallen niet mogelijk om de animatie video af te stemmen op je huisstijl. Of de video past nét niet bij de cultuur of identiteit van je organisatie.

Bovendien is het daadwerkelijke animeren slechts een onderdeel van de productie van een effectieve animatie video. Animatie draait minder om de techniek dan om communicatie. Voor een écht goede animatie heb je dus ook de inbreng van communicatiedeskundigen nodig. Ook kennis van de platforms waar je de animatie video wilt gaan gebruiken is onmisbaar als je het maximale resultaat wilt behalen.

Heb je een vraag?

Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.