×

Wat is beeldtaal?

Beeldtaal is, net als gewone taal, een vorm van communiceren. Maar waar taal gebruik maakt van woorden en klanken, gebruik je bij beeldtaal beelden (stilstaand en bewegend) om te communiceren.

Een taal is een manier van communiceren, een manier om gedachten over te brengen. Het is de totale verzameling van symboliek, woordenschat, grammatica en nog veel meer dat mensen gebruiken om hun gedachten te delen. Beeldtaal heeft hetzelfde doel.

Waar de meeste talen draaien om klanken (spreken en luisteren) of symbolen (schrift) draait beeldtaal om het gebruik van visuele middelen. Het doel blijft echter hetzelfde: een idee overbrengen.

Het mooie van beeldtaal is dat het universeel is. Met Nederlands kom je niet ver in Spanje, net zomin als iemand die IJslands spreekt in Italië goed begrepen zal worden. Of wat dacht je van een Fries en een Limburger die in hun eigen taal met elkaar proberen te communiceren?

Beeldtaal wordt door iedereen begrepen, ongeacht welke taal ze van thuis uit hebben meegekregen. Iedereen is namelijk in staat visuele informatie (snel) te begrijpen. Dat maakt beeldtaal (en animaties in het bijzonder) zo effectief in het snel en eenvoudig communiceren van complexe ideeën.

Bestanddelen van beeldtaal

Net als elke andere talen heeft beeldtaal een eigen woordenschat en grammatica. Traditioneel wordt gesproken over de esthetische compositie, beeldinhoud (mise-en-scene), belichting en de technische component.

Andere belangrijke bestanddelen van beeldtaal zijn:

  • Symboliek
    Symbolen zijn vormen met een specifieke betekenis. Soms ligt de betekenis in het symbool zelf, zoals bij een pijl die ons vertelt welke kant we op moeten. Andere keren ligt de betekenis iets dieper. Zo weet iedereen direct wat confetti betekent: er is iets fijns gebeurd, dat gevierd mag worden.
  • Kleurgebruik
    Kleur, of de afwezigheid van kleur, kan enorm veel verschil maken in hoe de animatie wordt beleefd. Rood staat algemeen bekend als symbool voor passie (of gevaar). Groen associëren we met rust en natuur. Het gebruik van zwart-wit geeft je animatie een bepaalde sfeer. En het effect van één gekleurd object in een zwart-wit omgeving kan niet onderschat worden. Denk daarvoor aan de beroemde scéne uit Schlinders’ List met het meisje in de rode jas.
  • Typografie
    Iedereen die ooit een document heeft geschreven heeft hier over nagedacht, bijvoorbeeld door te kiezen voor het lettertype Arial, in plaats van Comic Sans. Ook het gebruik van specifieke lettertypes kan dus worden gezien als beeldtaal. Dat gaat niet alleen om het lettertype, maar ook hoe deze in beeld verschijnen.
  • Visuele hiërarchie
    Door slim motion graphic design wordt de aandacht van de kijker automatisch naar bepaalde visuele elementen getrokken. Objecten op de achtergrond dragen wel bij aan de sfeer en het vasthouden van de aandacht, maar het zijn de centrale elementen die de kijker vertellen wat je te vertellen hebt. Om de visuele hiërarchie te bepalen wordt in de beeldtaal gebruik gemaakt van (onder andere) focus, contrast, positie en grootte.
  • Compositie
    Elke taal heeft een compositie. In het schrift is dit de volgorde van de verschillende letters om woorden te vormen (die op hun beurt zinnen vormen). Bij de muziek wordt de compositie gevormd door de volgorde (en timing) van de noten. Bij beeldtaal draait het om hoe de visuele elementen worden gerangschikt en plaats. Timing speelt hierbij een essentiële rol.

Belang van beeldtaal

Het belang van de juiste beeldtaal in een animatie kan maar moeilijk worden overdreven. De beeldtaal trekt de aandacht, brengt informatie over én helpt het publiek deze te onthouden.

De juiste beeldtaal laat een onvergetelijke indruk achter. Daardoor helpt beeldtaal jou je doelen te bereken en je merk te versterken.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.