×

Animatie opleidingen in Nederland

Animatie opleidingen in Nederland

Ben jij dol op animaties? En heb je met gratis animatiesoftware de smaak te pakken gekregen? Volg dan één van de animatie opleidingen in Nederland.

Er zijn verschillende opleidingen in Nederland die je klaarstomen voor een carrière als animator. Je kunt zowel op mbo-niveau als op hbo-niveau aan de slag. Hieronder bespreken we een aantal opleidingen op de verschillende niveaus. Ook doen we een (kleine) greep uit het aanbod particuliere opleidingen waarmee je animaties leert maken.

Animatie opleidingen op MBO-niveau

In 2022 telde Nederland in totaal 39 regionale opleidingscentra (ROC) en 11 vakscholen. Daarnaast zijn er een aantal particuliere instellingen die onderwijs op mbo-niveau aanbieden. Veel instellingen bieden een animatie opleiding aan. Keuze genoeg dus.

Wat leer je op een mbo-animatie opleiding?

Na het doorlopen van een mbo-opleiding in animatie, media of audiovisuele vormgeving ben je expert op het gebied van beeld en geluid. Je weet alles van videopresentaties, het maken van reclames, games en natuurlijk animatievideo’s. Een goede mbo-opleiding stelt je in staat de gehele workflow van een animatieproject van A tot Z te doorlopen. Daardoor weet je altijd wat je moet doen wanneer een klant om een explanimation, whiteboard animatie of 3D-animatie vraagt.

De effectiviteit van animatie hangt af van context. Daarom leer je niet alleen animeren, maar leer je ook alles over online en offline communicatie.

Het eerste leerjaar draait om oriëntatie op het vak. Je leert de basics, zoals kleurgebruik, fonts en fotografie. Ook oefen je met veelgebruikte animatie software. Aansluitend op dit eerste jaar kies je een specialisatie. Behalve Animatie en Audiovisuele Vormgeving kun je nog kiezen voor Grafische Vormgeving, Interactieve Vormgeving en voor Art&Design.

Zijn er toelatingseisen voor een opleiding animatie op MBO niveau?

Om toegelaten te worden tot de mbo opleiding tot animatiespecialist moet je (uiteraard) een vooropleiding afgerond te hebben. Dat kan een vmbo-kader, vmbo-tl, vmbo-gl, mavo, of mavo-vbo zijn. Ook een diploma op mbo-3 niveau geeft toegang tot de opleiding. In sommige gevallen kun je ook met mbo-2 toegelaten worden. Ook nemen sommige opleidingen je aan met een overgangsbewijs naar de vierde klas van het havo of vwo.

De eisen kunnen per opleiding verschillen, dus vraag het na bij de opleiding die je op het oog hebt, of vraag een decaan om hulp.

Waar volg je een animatie opleiding op MBO-niveau

Voor een mbo-opleiding richting animatie kun je terecht bij de driejarige mbo-4 opleiding mediavormgeving. Deze opleiding wordt aan 33 instellingen aangeboden. Je vindt de opleidingen verspreidt over het hele land, van Groningen (Alfa College) tot Sittard (Vista College) en van Amsterdam (Mediacollege Amsterdam, verschillende opleidingen) tot Arnhem (RijnIJssel).

Een volledige lijst van alle 33 plaatsen waar je in Nederland een opleiding animatie op mbo niveau kunt volgen is te vinden op de site van ROC Nederland.

Animatie opleidingen op HBO niveau

Wie een hbo-opleiding wil volgen kan in Nederland terecht bij 39 hogescholen, waarvan er 37 door de overheid bekostigd worden. Er zijn verschillende opleidingen die iets met animatie doen.

Wat leer je op een opleiding richting animatie op HBO niveau?

In tegenstelling tot het mbo kent het hbo niet één specifieke opleiding richting animatie. We bespreken hieronder een aantal opleidingen. De ene opleiding is puur gericht op animatie, de ander gaat meer over het gebruik van animatie in een zakelijke context. Bij de één spelen communicatiewetenschappen een grotere rol, bij de ander leer je alles wat je nodig hebt om een eigen animatiestudio (met personeel) te starten. Welke opleiding het beste is, hangt dus af van jouw persoonlijke ambities.

Zijn er toelatingseisen voor een opleiding animatie op HBO niveau?

Om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding op het gebied van animatie is een havo of vwo opleiding voldoende. Je kunt met bijna elk profiel toegelaten worden, al is bij een c&m-profiel wiskunde a of b verplicht. Ook een mbo-4 diploma beidt toegang tot deze opleidingen.

Communication and Multimediadesign (CMD)

Bij de opleiding hbo communication and multimediadesign (CMD) leer je niet alleen hoe je afbeeldingen animeert, maar ook multimediaal denken. Bovendien krijg je vakken op het gebied van marketing, communicatie en management voorgeschoteld. Je volgt deze opleiding aan één van de 8 hogescholen, of via de NCOI.

Creative business

Net als bij CMD leer je op de opleiding Creative Business hoe je mooie animaties maakt die passen bij de uitdagingen van het bedrijf. Deze opleiding is echter breder en omhelst ook vakken als projectmanagement, organisatie en personeel, organisatiekunde en ethiek. Deze opleiding volg je aan één van de 5 hogescholen in Nederland.

Vormgeving

Wil jij vooral mooie animaties maken en heb je niet zoveel met bedrijfskundige vakken? Ga dan voor een opleiding Vormgeving. Bij deze opleiding draait alles om techniek en vaardigheden. Theoretische lessen leren je alles over de effecten van beelden in communicatie, waarna je de nieuwe kennis kunt toepassen in praktijklessen. Deze opleiding draait om visuele werkstukken. Door de aanpak leer je niet alleen de techniek, maar vooral jezelf kennen. Welke ontwerpstijl past bij jou? De opleiding biedt verschillende keuzemomenten waardoor je jezelf ontwikkelt in een richting die bij jou past.

Je volgt deze opleiding aan kunstopleidingen (Artez, Design Academy Eindhoven) of één van de 4 andere hogescholen.

Animatie opleidingen bij particuliere aanbieders

Leren hoe je animaties kunt maken is erg populair. Er zijn dan ook tientallen particuliere opleiders die opleidingen tot animator aanbieden. Bij veel opleiders kun je kiezen tussen een klassikale of thuis-opleiding.

LOI (animatie opleiding op MBO en HBO-niveau)

De LOI (Leidse Onderwijs Instellingen) biedt op het gebied van grafische vormgeving en multimedia een hbo bachelor opleiding CMD, maar ook een Associate degree Media Design. De opleiding CMD komt inhoudelijk overeen met de reeds eerder besproken opleiding. De Associate degree heeft een iets lagere moeilijkheidsgraad. Qua niveau zou het liggen tussen mbo-4 en een hbo-bachelor. Dat maakt de Associate Degree een mooie tussenstap voor wie twijfelt of een opleiding op hbo het proberen waard is. De Associate Degree opleiding van LOI is een praktisch gerichte opleiding die alle aspecten van grafische vormgeving omvat. Je leert, uiteraard, animaties maken. Maar omdat je ook alles leert over webdesign, het maken van banners en andere interactieve communicatievormen leert beheersen kun je de animatie perfect inpassen binnen een bredere communicatiestrategie.

NTI

De bekende onderwijsinstelling NTI biedt 2 animatie opleidingen op mbo niveau aan. De mbo Basisopleiding Mediavormgever duurt 9 maanden en brengt je de belangrijkste theorie op het gebied van mediavormgeving bij. Je kunt ook kiezen voor de volledige opleiding mbo mediavormgever. Deze komt inhoudelijk overeen met de al beschreven mbo-opleiding. Met keuzemodules kun je een deel van de opleiding zelf inrichten, waardoor je zelf kunt beslissen hoeveel tijd je bezig bent met het leren maken van animaties.

Kleine spelers

De NTI en LOI staan in Nederland bekend als kwalitatief goede onderwijsaanbieders. De particuliere markt is echter veel en veel groter. Veel kleinere aanbieders bieden ook cursussen aan in het maken van animaties. Het is echter lastig om de kwaliteit van deze cursussen te vergelijken.

Wat voorbeelden: bij Competence Factory doorloop je in 5 dagen de opleiding Animation Designer. Tijdens deze vijf dagen doorloop je het hele traject, van briefing en conceptontwikkeling tot animatie en uitvoering. Deze cursus kost € 2.400 (excl. BTW).

GrafischeCursussen.nl belooft je met de cursus Cartoon Animaties Basis in 2 dagen alles te leren om zelf cartoons te kunnen maken in Adobe Animate CC en Adobe Premiere CC. Het lesgeld bedraagt € 575 (exclusief BTW).

Na deze cursus kun je bij dezelfde aanbieder (en voor nog eens € 575 excl. BTW) in de cursus Cartoon Animaties Gevorderd, “leren animaren als een professionele 2D-animator”.

Tenslotte kun je ook kiezen voor een cursus die geheel online gegeven wordt. Udemy biedt (op het moment van schrijven) 2.824 opleidingen aan die iets met animatie te maken hebben. Het aanbod op Coursera is iets minder groot (“slechts” 178 opleidingen), maar kwalitatief van hoog niveau. Het ene moment volg je hier een online opleiding animatie maken van Duke University, dan maak je een storyboard in Canva om je daarna te verdiepen in wat de University Of New South Wales in Sydney te vertellen heeft over storytelling.

Iedereen leert animaties maken

Als je wilt leren hoe je animaties maakt valt er genoeg te kiezen. Er is zoveel keuze dat het je wellicht wat doet duizelen. Wat is nu de juiste keuze? Belangrijk is te beseffen dat er weliswaar veel paden zijn, maar dat ze allemaal naar dezelfde bestemming leiden. De vraag is wat voor jou de beste opleiding is. Kies een opleiding die zo praktisch of theoretisch is dat hij past bij jouw manier van leren en werken. Wil je púúr animaties leren maken? Kies dan voor een praktische opleiding die diep ingaat op de techniek. Wil je animaties inzetten in een bredere context? Dan loont wat extra therapie.

Wie gedisciplineerd is kan kiezen voor een thuisstudie, terwijl anderen het beste tot hun recht komen in een klassikale omgeving. Wil je helemaal zélf jouw pad bepalen? Dan kies je voor één van de kleinere spelers en stel je zelf de opleiding van je dromen samen.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.