×

Welke verschillende type animaties zijn er?

Welke verschillende type animaties zijn er?

Het gebruik van animatiefilms voor verschillende doeleinden is de laatste 10 jaar explosief toegenomen.

Er zijn tal van verschillende manieren om een boodschap over te brengen als bedrijf of organisatie of om bepaalde gedragingen te stimuleren en processen uit te leggen. Dagelijks worden we geconfronteerd met duizenden impulsen met betrekking tot reclame of boodschappen waar we lering uit kunnen trekken. Als bedrijf of organisatie zijn er tal van verschillende tools om hiervoor te gebruiken. Een animatiefilm is een zeer krachtig middel die hierbij kan helpen. De animatiefilms en het gebruik ervan door tal van verschillende partijen is de afgelopen tien jaar in rasse schreden toegenomen, omdat steeds meer mensen inzien dat dit ontzettend effectief is. Er zijn dan ook tal van gespecialiseerde bedrijven die helpen bij het creëren van dit soort animatie films.

Soorten animatiefilms

Wanneer je kiest om jouw boodschap over te brengen via een animatiefilm dan zijn er een aantal zaken om op te letten. Je wil natuurlijk dat het eindproduct goed past bij de stijl van jouw bedrijf of organisatie en dat het filmpje ook goed aansluit bij de doelgroep. Naast onderdelen als de eventuele voice over, het kleurgebruik, de taal en muziek die wordt gebruikt, is het type animatie dat je kiest voor jouw film ook bepalend voor de sfeer en stijl van de uiteindelijke film. Er zijn nogal wat verschillende soorten waaruit je kan kiezen. Om het wat makkelijker te maken zetten wij de meest voorkomende soorten voor je op een rij.

Getekende animatie

Getekende animaties zijn bijna tijdloos en zijn ook wel bekend als tekenfilms. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tom and Jerry, Bugs Bunny, Dragon Ball Z of Pokémon. Allemaal tekenfilms die gemaakt zijn van een ontelbaar aantal tekeningen die op een lichtbak getekend zijn en heel snel achter elkaar worden afgewisseld om beweging te creëren.

2d animatie

2D-animatie of tweedimensionale animatie bestaat al langer dan een eeuw en de uitleg hiervan is eigenlijk vrij simpel: het zijn platte tekeningen. Gewoon zoals jij en ik een tekening op papier maken, zonder de toevoeging van diepte. Is het hoofddoel om op een simpele, duidelijke en heldere manier uitleg te geven via een animatievideo? Dan volstaat een 2D-animatie heel goed. Wil je een nieuw product laten zien en wil je dit graag vanuit alle hoeken laten zien op een verrassende en innovatieve manier? Dan kun je ook kiezen voor een 3D-animatie!

3d animaties

Wil je je verhaal visueel maken of heb je een nieuw product en wil je deze graag vanuit ieder perspectief tonen? Dan is de keuze voor een 3D-animatie makkelijk gemaakt! Met een 3D-animatie kun je je verhaal levend, producten bijna tastbaar en de uitleg helder maken, alsof je doelgroep een rol speelt in jouw verhaal. Een beeld zegt meer dan duizend woorden en die woorden zijn dan ook steeds minder nodig.

Whiteboard animatie

Whiteboardanimatie is een soort animatie waarbij whiteboard- of schoolbordtekeningen worden gebruikt om verhalen te vertellen. Het is de perfecte manier om complexe concepten op een boeiende en visuele manier uit te leggen. Whiteboard animatie kan worden gebruikt voor marketing, reclame, onderwijs of instructievideo’s.

Maak gebruik van een gespecialiseerd animatiebedrijf om je te laten adviseren

Er zitten natuurlijk verschillende voor- en nadelen aan het gebruik van specifieke animaties. 3D animaties worden vrijwel altijd met de computer gedaan. Wat echter veel mensen zich niet realiseren, is dat 3D animaties ontzettend kostbaar zijn, omdat er heel veel tijd in gaat zitten om alles zo goed mogelijk te laten lijken. Dit is dan ook een afweging die je zal moeten maken voordat je het type animatie voor jouw film uitkiest.

Animatiebedrijf Donker Media kan je adviseren bij het kiezen van een type animatie en helpen de juiste kosten en baten met elkaar af te wegen op basis van jouw organisatie, en doel van het animatiefilmpje. Ben je benieuwd naar wat voor animatie vormen en stijlen wij aanbieden? Bekijk de animatie video laten maken pagina voor een overzicht van onze verschillende animatie smaken.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.