×

Uitlegvideo: alles wat je wil weten!

Uitlegvideo: alles wat je wil weten!

Klanten komen vaak bij ons met het probleem dat ze een complex en ingewikkeld verhaal te vertellen hebben. Alleen…het doelpubliek zit niet te wachten op een ellenlang verhaal.  Ze hebben iets nodig dat breed inzetbaar is, dat snel tot de kern komt én dat goed begrepen wordt. De explanimation, explainer video of -in het Nederlands- uitlegvideo is precies wat je dan nodig hebt. Maar wat ís een uitlegvideo eigenlijk?

Wat is een uitlegvideo?

Een uitlegvideo is een (animatie)video die iets uitlegt. Het kan zowel een traditionele video zijn als een animatievideo. Bij Donker Media zijn we gespecialiseerd in de uitleganimatie. Diit is een korte animatie die de klant, bezoeker of prospect op toegankelijke wijze de belangrijkste dingen vertelt. De uitlegvideo gaat niet al te diep in op de technische details, maar snijdt alle overbodige informatie weg. Daardoor blijft alleen de kernboodschap over.

Wanneer gebruik je een uitlegvideo?

Een explanimation of uitlegvideo komt van pas wanneer je iets moet uitleggen. Wát het precies is dat je moet uitleggen kan enorm divers zijn. Bedrijven gebruiken een uitlegvideo om de voordelen van hun product of dienst aan te prijzen. Maar ook bij interne communicatie kan een uitlegvideo helpen, bijvoorbeeld om een nieuwe beleidslijn of strategische verandering bij alle medewerkers te introduceren.

Zorginstellingen gebruiken de explanimation om patiënten en familie over ingrepen en behandelingen voor te lichten. Onderwijsinstellingen maken met uitlegvideo’s de (moeilijke) theorie makkelijker te behappen.

Wat zijn de voordelen van een uitlegvideo?

Lekker kort

Het belangrijkste voordeel van de uitlegvideo is dat deze kort en beknopt is. In een tijdperk dat de eerste 7 seconden bepalen of je kijker blijft hangen of doorklikt moet je kort en bondig zijn. De aandacht moet meteen gegrepen worden. De uitlegvideo is daarom veel effectiever dan een enorme handleiding.

Makkelijk te begrijpen

Mensen zijn visuele wezens. Niet voor niets is het gezegde dat een beeld meer zegt dan duizend woorden. Daardoor is het makkelijker iets te leren als je het ziet, dan wanneer je erover leest.

Zeker als je ergens geen voorkennis van hebt is het lastig teksten goed te begrijpen. Het is lastig teksten te begrijpen die ergens over gaan waar je geen verstand van hebt. Uitlegvideo’s maken de theorie zichtbaar, waardoor de kijker het eerder begrijpt. Een goede explanimation bevat bovendien allerlei slimme effecten (zowel geluidseffecten als beeldeffecten) die de aandacht op de belangrijkste informatie richten. Dit maakt uitleganimaties makkelijk te begrijpen.

Uitleganimaties vergroten de betrokkenheid

Een website met alleen maar tekst levert vaak slechts korte bezoekjes op. Wanneer er een video op de site staat blijven bezoekers veelal langer hangen. Een goede uitlegvideo maakt nieuwsgierig naar meer, waardoor ze vaker doorklikken naar je andere pagina’s.

Uitlegvideo belangrijk in het aankooptraject

Wanneer een klant iets voor het eerst koopt doet hij of zij eerst onderzoek. Tegenwoordig gebeurt dat onderzoek veelal online. Een bureau voor market research heeft ooit ontdekt dat tweederde van alle klanten liever naar een video kijkt dan allerlei marketing teksten te lezen. Ook ontdekten ze dat meer dan 95% van de online consumenten uitlegvideo’s noemde als belangrijke bron van informatie.

Betere conversie

De uitleganimatie is veel boeiender dan een (online) brochuretekst. Daardoor blijft de klant op je website en wordt er vee vaker op de “bestel”-knop gedrukt. Een marktonderzoek concludeerde eens dat ruim vier op de vijf klanten tot aankoop overgingen nadat ze (naar eigen zeggen) door een uitlegvideo overtuigd werden.

Video doet het goed op social media

Social media draait steeds meer en meer om video. Zelfs Instagram, ooit begonnen als foto-platform, ziet zichzelf meer als platform voor video. De reden is simpel: met video score je likes. De kans dat je uitlegvideo op de socials wordt gedeeld is enorm. Zeker wanneer je explanimation lekker kort is en antwoord geeft op een brandende vraag.

Wat is een goede uitlegvideo?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een goede uitlegvideo is kort en bondig. Maar hij is ook leuk om te zien. Een goede uitlegvideo is informeel. Serieus, maar niet zwaar. Geen groot bedrijf dat het allemaal wel even komt uitleggen, maar een vriend(in) met wie je een gesprek voert bij een kop koffie of thee.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.