×

Wat betekent frame rate?

Wat betekent frame rate?

Frame rate staat voor het aantal plaatjes (frames) per seconde dat in een filmpje of animatie te zien is. Het aantal plaatjes bepaalt hoe soepel de bewegingen in het filmpje zijn en hoe het eruit ziet.

Als er veel plaatjes per seconde worden gebruikt, zoals 60 frames per seconden (fps), dan ziet het filmpje er soepel en realistisch uit. Dit is handig voor filmpjes of beelden met veel snelle actie, zoals bij een voetbalwedstrijd. Maar als er minder plaatjes per seconde worden gebruikt, zoals 12 of 24 fps, dan ziet het er minder vloeiend uit. Soms wordt dit juist gebruikt om een bepaald effect te krijgen. Bij stop-motion animaties wordt soms een lager fps gebruikt om de bewegingen beter te laten zien.

Het kiezen van het juiste aantal plaatjes per seconde hangt af van het soort animatie of filmpje dat je maakt en hoe je het eruit wilt laten zien. Het is belangrijk om te weten dat als je veel plaatjes per seconde wilt gebruiken, je een sterkere computer en snelle hardware nodig hebt.

Bij Donker Media maken we gebruik van 60 frames per seconde. Dit is het maximum frames wat een video kan hebben op YouTube.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.