×

Wat betekent renderen?

Wat betekent renderen?

Renderen is het omzetten van ruwe data in een afbeelding of sequentie. Voor het renderen wordt gespecialiseerde software gebruikt.

Wanneer onze animatie-tovenaars onderling met elkaar discussiëren over hun werk vliegen de technische termen alle kanten op. Een van die termen is “renderen”. Wat bedoelen ze hiermee?

Wanneer animatie experts het woord renderen gebruiken, doelen ze niet op het Nederlandse woord, maar op het Engelse.

Het is niet dat het onbelangrijk is dat jouw animatievideo het gewenste rendement oplevert! Juist wel, wij zetten alles op alles dat jij jouw doelen bereikt. In de wereld van animatie betekent renderen het genereren van een digitale afbeelding (of sequentie) op basis van ruwe data.

Van data naar video

Goede kans dat die definitie wat extra toelichting vereist. Bij het maken van een animatievideo gebruiken we software. We vertellen die software wat we willen. Welke kant beweegt een animatie op, hoe beweegt het personage? Hoe lopen de scénes in elkaar over? Op welk moment moet een geluid hoorbaar zijn?

Het renderen is dus een onmisbare stap bij de productie van jouw animatie video. Het is de stap die van ruw materiaal een gepolijst eindproduct maakt.

Onze animatoren stoppen al die informatie in de software die het uiteindelijk verwerkt tot een natuurlijk vloeiende video. Bij het renderen worden losse clips (bijvoorbeeld verschillende scènes) naadloos samengevoegd, er worden effecten en overgangen toegevoegd en de software zorgt voor een visueel consistente uitstraling door kleuren te bewerken. Daarbij zorgt de software ook voor een natuurlijke belichting, dat schaduwen kloppen en dat de interactie tussen objecten en personages overtuigend is.

Tenslotte zorgt het renderen ervoor dat bestanden geoptimaliseerd worden. Resolutie, compressie en bestandsformaat worden zodanig gekozen dat de video op alle apparaten en platforms goed afgespeeld kan worden.

Het renderen van een animatievideo vergt veel rekenkracht. Hoe langer en complexer de animatie, hoe langer het renderen ervan duurt.

Twee soorten renderen

Afhankelijk van het doel kan gebruik gemaakt worden van real-time rendering en pre-rendering. Het renderen gebeurt real-time wanneer de afbeeldingen op het moment van gebruik gerenderd worden. Dit zie je wanneer de kijker keuzes kan maken die vooraf niet bekend is, bijvoorbeeld bij computerspellen of 3D modellen.

Bij animatievideo’s denken we goed na over hoe we het gewenste effect bereiken. Timing, geluid, kleuren, alles is in perfecte balans gebracht om de kijker de beste kijkervaring voor te schotelen. Omdat de kijker geen invloed heeft op de video, zou het onzinnig zijn om de animatie elke keer opnieuw te renderen.

Wij renderen de hele animatie vooraf (pre-rendering). Dit biedt ons de kans om een kwaliteitscontrole uit te voeren. Is het eindproduct de video zoals we hem wilden, of zitten er kleine imperfecties in? Tijdens deze stap kunnen kleine correcties makkelijk worden uitgevoerd, wat de kwaliteit van je video ten goede komt.

Uiteindelijk eindigt het renderen met een video format dat je eindeloos kunt gebruiken om je communicatiedoelstellingen te behalen.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.