×

Wat betekent sound design?

Wat betekent sound design?

Sound design is het nadenken over de muziek en andere geluiden die in jouw animatievideo worden gebruikt. Geluid speelt een grote rol in het boeien van je publiek, wat sound design een belangrijk onderdeel van de productie van jouw video maakt.

Een animatievideo is een krachtig communicatiemiddel. In plaats van het bestoken van de doelgroep met een lap tekst, gebruik je een krachtige verzameling bewegende beelden om jouw boodschap over te brengen. Omdat mensen visueel aangelegd zijn, blijkt een animatievideo er veel beter in te zijn de aandacht vast te houden en een verhaal te vertellen.

Maar het effect van animatie video’s is niet alleen het gevolg van mooie bewegende beelden. Een goede animatievideo heeft ook een soundtrack die tot in de puntjes is afgestemd op de doelgroep en het beoogde effect van de video. Sound design versterkt de kijkervaring, zorgt dat mensen blijven opletten en vergroot de kans dat je boodschap goed blijft hangen.

Het toevoegen van audio-effecten aan een animatie video is meer dan op het juiste moment een knopje indrukken voor een geluidseffect. Dit is waar sound design een belangrijke rol speelt bij de productie van animatie video’s en motion graphics.

Sound design wordt wel gedefinieerd als “de creatie van alle niet-gecomponeerde geluidselementen in een film, een voorstelling, een muziekopvoering of opname”. Een iets eenvoudiger definitie is dat sound design draait om het manipuleren van audio-elementen om een bepaald gewenst effect te bereiken.

Sound design maakt het verschil

Bij sound design draait het erom geluid in te zetten op een manier die het effect van de video versterkt. Dat kan heel realistisch zijn, bijvoorbeeld door het toevoegen van het geluid van voetstappen bij een wandelend personage, of het geluid van een dichtslaande autodeur. Maar het kan ook sfeer verhogend zijn, bijvoorbeeld door langzame tonen toe te voegen.

Sound design en jouw animatie video

Bij het produceren van jouw video houdt sound design zich bezig met alles wat je kunt horen. Dat is belangrijk, want het is mogelijk met dezelfde video een heel andere emotie op te roepen, puur door andere geluidseffecten te gebruiken.

Sound design begint bij het uitzoeken van een passende achtergrondmuziek.

Bij het kiezen van de juiste muziek moet ook goed worden afgestemd met de voice over. Droeve muziek bij een vrolijke vertelstem zal in veel gevallen een slechte combinatie blijken. En razendsnelle muziek gecombineerd met een heel trage voice over zal vooral verwarring oproepen.

Het is niet alleen de muziek en de voice over waarover de sound design specialist zich moet buigen. Het gaat ook om de geluidseffecten. Deze worden op het laatst aan jouw animatievideo toegevoegd.

Stel dat je een stuiterende bal in beeld krijgt, welk geluid gebruik je om het stuiteren hoorbaar te maken? Een basketbal klinkt anders dan een tennisbal of een golfballetje.

Wat betekent sound design?

Sound design draait voor een groot deel om psychologie. Elk geluid roept een gevoel op. Het is aan de sound designer om het juiste geluid te vinden én ervoor te zorgen dat de timing perfect is. Wanneer dreigt de aandacht van de kijker te verzwakken? Juist dán is een goed geluidseffect de oplossing om de kijker weer terug te winnen.

Kortom: sound design, de kunst van het geluid, is onmisbaar bij de productie van animatie video’s. Om die reden betrekt Donker Media sound design al in een vroeg stadium bij elk video project.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.