×

Wat is 2D-animatie? Alles wat je moet weten!

Wat is 2D-animatie? Alles wat je moet weten!

2D-animatie, ook bekend als traditionele animatie of handgetekende animatie, is een soort digitale kunst die de illusie van beweging creëert door gebruik te maken van een reeks beelden. Deze vorm van animatie bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw en is ook nu nog populair. In tegenstelling tot 3D-animatie, die door de computer wordt gegenereerd, is 2D-animatie gebaseerd op met de hand getekende beelden die door een kunstenaar worden gemaakt.

Technologische ontwikkelingen op het gebied van animatie

De laatste jaren is de technologie verbeterd en is het voor animatoren gemakkelijker geworden om 2D-animaties sneller dan ooit te maken. In plaats van ieder frame afzonderlijk te tekenen, stellen computers kunstenaars nu in staat één keer te tekenen en hun tekeningen vervolgens automatisch te laten herhalen gedurende de tijdlijn van hun project. Dit proces staat bekend als tweening, en het helpt om de productietijden aanzienlijk te stroomlijnen, terwijl de handgetekende look die 2D-animaties zo speciaal maakt, behouden blijft. Een win-winsituatie.

De populariteit van 2D-animatie

Hoewel 3D-animatie de laatste jaren steeds populairder is geworden vanwege de fotorealistische beelden, geven veel mensen nog steeds de voorkeur aan 2D-animaties omdat ze meestal levendige kleuren en unieke artistieke stijlen hebben die ze persoonlijkheid en karakter geven. Met name projecten waarbij storytelling wordt toegepast is 2D-animatie heel populair, maar ook instructievideo’s kunnen op een duidelijke en heldere manier via een 2D-animatie worden verteld.

2D-animatie kan misschien niet concurreren met het fotorealisme van 3D, maar wat het mist aan realisme maakt het meer dan goed met zijn vermogen om emotie op te roepen door zijn artisticiteit en mogelijkheden om een verhaal goed in beeld te krijgen. Dankzij de technologische vooruitgang is het voor animatoren nog nooit zo eenvoudig geweest om van begin tot eind werk van hoge kwaliteit te maken, maar in de kern zal het altijd een kunstvorm blijven die wordt gemaakt door bekwame kunstenaars die passie stoppen in elk beeld dat ze produceren!

Jouw verhaal op de juiste manier visueel maken?

Wil jij graag een 2D animatie op maat laten maken en ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij Donker Media? Dan ben je van harte welkom om contact op te nemen. Daarnaast kun je ook alvast een kijkje nemen in ons portfolio.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.