×

Wat is een animatic?

Wat is een animatic?

De animatic is een voorlopige versie van de animatie video. De animatic is als het ware de ontbrekende schakel tussen storyboard en de uiteindelijke animatie. De animatic kan worden ingezet bij de productie van elk soort video, of het nu een explanimation is, een uitleganimatie of een bedrijfsanimatie. Het is nuttig bij het maken van een whiteboard animatie, een 2D of een 3D video.

Waar het storyboard bestaat uit stilstaande beelden, laat de animatic zien hoe de scénes elkaar opvolgen. Hiervoor gebruiken we ruwe schetsen van het uiteindelijk ontwerp, waarmee vooral de timing van de animatie goed zichtbaar wordt. Doordat ook de achtergrondmuziek (en soms een voice over) is toegevoegd, geeft de animatic een heel goed beeld van het uiteindelijke eindproduct.

Dankzij deze tussenstap in het productieproces zie je precies waar het design of de timing van de video nog wat bijgeschaafd moeten worden. Misschien wil je een scéne ietsje korter (of langer) maken. Of wellicht heb je toch liever een andere achtergrondmuziek. Dankzij de animatic kom je er al in een vroeg stadium achter.

Het onderstaande voorbeeld (van Cartoon Network) laat de verhouding tussen animatic en animatie goed zien:

Waarom is een animatic zo waardevol?

Het belangrijkste voordeel van de animatic is dat ze jou, de opdrachtgever, een extra kans geven om bij te sturen. Een animatic is een stuk sneller gemaakt dan een volledige animatie video, waardoor je makkelijker dingen kunt aanpassen.

De animatic biedt een goede basis om het gesprek met elkaar aan te gaan. Ben je tevreden met de richting waarin jouw project zich ontwikkeld, of had je toch een ander idee voor ogen? Kill your darlings, zeggen schrijvers wel eens. Bij animatie video’s werkt dat ook zo.

Soms moet je gewoon een idee waar je echt in geloofde loslaten, simpelweg omdat het niet (of minder goed) werkt. De praktijk leert dat het vroeg in het ontwikkelproces een stuk makkelijker is om afscheid te nemen van een bepaald idee dan aan het eind van de productie.

Voor de animatiestudio dient de animatic als ankerpunt. Wanneer jij het groene licht hebt gegeven op de animatic, dient het voor de designers en animatoren als wegenkaart richting de ultieme animatie.

Animatics besparen tijd en geld

Je zou denken dat een extra stap in het productieproces meer tijd en geld kost. In de praktijk blijkt het omgekeerde het geval. Doordat we eerder in het proces de puntjes op de i kunnen zetten, hoeven we die veranderingen later niet meer door te voeren. Aangezien het aanpassen van een video veel meer tijd en geld vergt dan het aanpassen van een animatic, blijkt de animatic de meeste klanten geld te besparen.

De animatic leidt tot een hogere kwaliteit video, tegen lagere kosten.  Daar wordt iedereen beter van!

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.