×

Wat is een traditionele animatie?

Wat is een traditionele animatie?

Traditionele animatie is de oorspronkelijke vorm van animatie, waarbij tekeningen elkaar razendsnel opvolgen. Door minieme verschillen in de tekeningen ontstaat de illusie van beweging.

Bij Donker Media kun je terecht voor alle soorten animatie. Of je nu een 2D of 3D animatie zoekt, een whiteboard animatie of een traditionele animatie.

Maar wat ís een traditionele animatie eigenlijk?

Zoals bij elke vraag over “wat is de traditie” moeten we voor het antwoord op die vraag de geschiedenis in. Vraag mensen naar de oudste animatie die ze kennen en de kans is groot dat ze de Disney animatie van Sneeuwwitje noemen. Deze animatiefilm uit 1937 is oud, maar niet de oudste. Ook Steamboat Willy, ook van Disney, uit 1928 is niet de oudste. De allereerste animatie film ter wereld stamt uit 1917: El Apóstol. Deze Argentijnse animatie duurde 70 minuten.

Hoe werkt traditionele animatie

Al deze animaties zijn voorbeelden van traditionele animatie. Het betreft handgetekende animaties, waarbij de scénes zijn opgebouwd uit losse frames. Elk frame is net een beetje anders ten opzichte van het vorige. Door de houding van het personage steeds een beetje te veranderen onstaat de illusie van beweging.

De traditionele animatie is behoorlijk arbeidsintensief, want om een vloeiende beweging te krijgen zijn 24 frames (tekeningen) per seconde nodig. Om tijd te besparen maakten de vroege animatoren gebruik van lagen. De achtergrond, die weinig veranderde, met daarboven een laag waarin de beweging wordt gecreëerd.

Van ambacht naar kunstvorm

Het maken van een traditionele animatie vergt nogal wat van de animator. Niet alleen moet de animator tekenvaardig zijn, hij moet ook erg veel geduld weten op te brengen en enorm nauwkeurig werken. De kleinste vergissing kan het eindresultaat van de traditionele animatie verpesten.

Tegenwoordig is het maken van animatie een stuk makkelijker. Dankzij geavanceerde animatiesoftware is het niet meer nodig elke afbeelding tot in het fijnste detail met de hand te bewerken. Daardoor zijn de kosten van het laten maken van een animatie video een stuk lager. En een wijziging in de animatie-in-aanbouw is ook een stuk eenvoudiger door te voeren.

Een ander voordeel van de moderne animatie is dat de software het maken van een 3D animatie mogelijk maakt. De traditionele animatie is veelal in 2D. Voor handwerk is dat al lastig genoeg. Bij een 3D animatie komt een hoop rekenwerk en ruimtelijk inzicht kijken. Dat werk kan de software beter dan het gros van de animatoren.

Ten opzichte van de traditionele animatie is de kwaliteit van de moderne animatievideo minder afhankelijk van de vaste hand van de tekenaar. Dit stelt ons in staat te garanderen dat de uiteindelijke video het gewenste resultaat oplevert.

Traditionele animatie: een opvallende niche

Vanwege de lagere kosten kiezen verreweg de meeste bedrijven en organisaties voor een animatie die met gespecialiseerde software geproduceerd is. Dat betekent niet dat de traditionele animatie “dood” is. De traditionele animatie heeft nog altijd zijn charme. Die authentieke uitstraling is voor een specifieke doelgroep erg aantrekkelijk. Zo bracht Disney in 2009 “The Princess and the Frog” uit, waarin de personages op traditionele wijze handgetekend zijn.

En in 2013 maakte John Lewis “The Bear and the Hare”, een prachtig voorbeeld dat laat zien dat traditionele animatie nog altijd in staat is ons hart te raken.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.