×

Wat is een explainer video?

Wat is een explainer video?

Explainer videos worden vaak gebruikt in zakelijke en marketingcontexten. Bedrijven en instellingen gebruiken ze om potentiële klanten uit te leggen hoe hun product of dienst werkt, wat de voordelen ervan zijn, en hoe het verschilt van andere oplossingen op de markt. Ook wordt de explainer video veel gebruikt door zorginstellingen en organisaties die hun publiek bepaalde procedures willen uitleggen.

Explainer videos kunnen variëren in stijl en lengte, zodat ze goed aansluiten op je huisstijl. Ze zijn over het algemeen kort en gericht op het leveren van heldere en beknopte informatie.


Op het eerste gezicht is meteen duidelijk wat een explainer video is. Een explainer video is een filmpje dat iets uitlegt. Maar als je er even over nadenkt: wat legt een explainer video uit? Hoe werkt dat? Zijn er bepaalde geheime ingrediënten die beeldbepalend zijn?

Uitleg is meer dan woorden alleen

Stel je eens voor dat je iemand wilt leren fietsen. Je kunt uitgebreid beschrijven hoe een fiets eruitziet, waar je moet zitten en hoe je het stuur moet vasthouden. Maar daarmee kan de ander nog niet fietsen. Je zult het voor moeten doen. Dat geldt eigenlijk bij bijna elk onderwerp dat je moet uitleggen. Woorden helpen, maar zijn niet genoeg. Om iets echt duidelijk uit te leggen heb je woorden én beelden nodig. Daarvoor heb je de explainer video.

Uitleganimatie

De eerste opvallende eigenschap van een explainer video is dat het een animatie video is. Daarom wordt de explainer video ook wel uitleganimatie of explanimation (explain + animation) genoemd.

Bijna elke uitlegvideo is een animatie. Dat is niet voor niets. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een animatie minder afleidende elementen bevat dan een normale video opname. In een normale video gebeuren dingen die niets met de boodschap te maken hebben. Er gebeurt iets op de achtergrond, of iemand heeft een raar kapsel of een vreemde stem.

Animatie heeft impact

In een animatie heb je alles volledig in de hand. Daardoor bevat een uitleg animatie minder afleidende elementen. Dit stelt je in staat om jouw boodschap in een korte, beknopte, video heel duidelijk over te brengen.

Omdat je bovendien de vrijheid hebt om op de juiste momenten een geluidseffect te gebruiken, of een ander shot te kiezen werken beeld en geluid feilloos samen om meer impact te maken. Daardoor kun je ook emoties en nuances overbrengen, waardoor de kijker beter snapt wat je hem of haar duidelijk wilt maken. Nooit eerder slaagde je erin je boodschap zó helder voor het voetlicht te brengen!

Animatie maakt het makkelijk te begrijpen

Wat is nu eigenlijk de kern van je boodschap? Het is soms best makkelijk om de essentie van je verhaal in een paar zinnen samen te vatten. Een explainer video duurt over het algemeen ongeveer een minuut. Dit dwingt je om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden.

Donker Media helpt jou om de belangrijkste boodschap over te brengen op een manier die ook de leek zal begrijpen. Dat is voor ons haast tweede natuur, want we zijn nogal nieuwsgierig aangelegd. Omdat we jouw product of dienst waarschijnlijk minder goed kennen dan jijzelf, zullen we vragen stellen die ook bij je doelgroep leven. Deze vragen (en jouw antwoorden) leveren waardevolle input om jouw video nog sterker te maken.

Wil je ontdekken hoe een explainer video laten maken jouw organisatie verder helpt? We laten het je graag zien. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.