×

Wat is een whiteboard animatie?

Wat is een whiteboard animatie?

Whiteboard animatie is een animatie waarbij de traditionele whiteboard als achtergrond wordt gebruikt. Dit type animatie is de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat het een effectieve en boeiende manier is om complexe concepten en ideeën uit te leggen. In feite word je als kijker meegenomen in het verhaal en kan er op deze manier op een duidelijke manier uitleg worden gegeven. Vaak lijkt het alsof je in een virtuele klas bent beland en jij weer even in de schoolbanken mag plaatsnemen, best leuk toch?

Waar wordt een whiteboard animatie voor gebruikt?

Whiteboard animatie begint meestal met een kunstenaar die beelden of woorden op een whiteboard tekent, waarna extra elementen worden toegevoegd totdat een complete scène is gecreëerd. Terwijl de kunstenaar tekent, legt een begeleidende voice-over het uitgebeelde concept uit. Het eindresultaat is vaak humoristisch en visueel aantrekkelijk, waardoor het een uitstekende keuze is voor instructievideo’s en marketingcampagnes.


Whiteboard animaties kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, van het onderwijzen van kijkers over complexe onderwerpen tot het promoten van een nieuw product of dienst. Door gebruik te maken van zowel visuele als audiocomponenten, zijn kijkers in staat om meer informatie op te nemen dan wanneer ze alleen tekst lezen.

Hoe maak je een whiteboard animatie?

Een whiteboard animatie wordt in verschillende stappen gemaakt. Wil jij weten hoe? Wij vertellen er heel graag meer over:

  1. De storyboardfase: Het proces achter de whiteboard animatie begint met de ‘storyboardfase’. Tijdens deze fase wordt het script opgesplitst in afzonderlijke frames die in de uiteindelijke video zullen worden gebruikt.
  2. Het ontwerpen van de frames: Zodra het storyboard compleet is, tekent een animator ieder frame met de hand of digitaal op een whiteboard. Dit zorgt ervoor dat elk frame er uniek uitziet en het voegt visuele interesse toe aan het geheel.
  3. Audio toevoegen: De laatste stap is het toevoegen van audio bij de beelden voor extra duidelijkheid en begrip.


Kortom, whiteboard animatie is een innovatieve manier om je publiek te betrekken en belangrijke informatie op een boeiende manier over te brengen. Met zijn effectiviteit en betaalbaarheid is het geen wonder dat deze vorm van videocontent zo populair is geworden. Wil je meer weten over de mogelijkheden op het gebied van animatie? Bekijk dan ook onze artikelen over de 2D- en 3D-animaties!

Jouw verhaal op de juiste manier visueel maken?

Wil jij graag een animatie op maat laten maken en ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij Donker Media? Dan ben je van harte welkom om contact op te nemen. Daarnaast kun je ook alvast een kijkje nemen in ons portfolio.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.