×

Wat is een cartoon?

Waar denk jij aan bij het woord Cartoon? De ouderen onder ons denken waarschijnlijk aan Tom en Jerry, of aan de Looney Tunes. De latere generaties denken misschien aan films als Ice Age, Finding Nemo of Frozen. Of misschien was je wel fan van klei-animaties zoals Chicken Run en Shaun the Sheep.

Bedrijven maken ook steeds vaker gebruik van cartoons. Niet door te proberen een product in een cartoon te laten voorkomen (product placement), maar door zelf cartoons te maken. Bijvoorbeeld in reclames, online reclame en promotievideo’s.

De basis: wat is een cartoon?

Voordat we het over het gebruik van cartoons gaan hebben, eerst even naar de basis: wat is een cartoon eigenlijk? Als je de betekenis van het woord cartoon opzoekt, ontdek je dat de meeste definities, verwijzen naar een geestige tekening, meestal een grap of mop. De cartoon kan ook een spotprent, karikatuur of satirische tekening zijn.

Dat heeft helemaal niets te maken met de voorbeelden waarmee we dit stukje begonnen. Dat is omdat de cartoon ooit begonnen is als een grappige tekening in de krant, of in politieke pamfletten. Het Rijksmuseum hangt er vol mee, zoals deze uit 1867 waarin Willem III op de hak wordt genomen!

Tegenwoordig gebruiken we het woord echter ook om een filmpje mee aan te duiden, al wordt hiervoor ook de term animatievideo gebruikt.

Van Tom en Jerry naar animatie video

Hoe komen we van een sportprent uit 1867 en Tom en Jerry op uitleganimaties die door bedrijven worden gebruikt? Simpel: in een animatievideo gebruiken we cartoonkarakters niet om de kijker te vermaken, maar om iets uit te leggen. Dat werkt. Niet voor niets zorgde video in 2020 al voor 82% van het internetverkeer.

Mensen zijn dol op video. Maar het moet ze wel boeien. De eerste 8 seconden zijn cruciaal. Dat is de tijd die je hebt om de aandacht te grijpen, voordat de kijker doorklikt. Een cartoon of uitlegvideo prikkelt de nieuwsgierigheid.

Cartoon als marketingtool

Inmiddels gebruikt, volgens Hubspot, 91% van de bedrijven video in haar marketing. 87% van de marketeers ziet dat dit leidt tot een direct waarneembare omzetstijging. Cartoons zijn een krachtige vorm van communicatie omdat ze in staat zijn om complexe ideeën op een toegankelijke en amusante manier over te brengen. Maar: dan moet de cartoon natuurlijk wél goed gemaakt zijn.

Cartoon laten maken

Bij Donker Media leven we voor de cartoon en andere animatie video’s. Wij helpen bedrijven door hun communicatiedoelstellingen te vertellen in aansprekende video animaties.

We zorgen voor een cartoon die past bij de stijl van je organisatie, waardoor herkenbaar is wie jij bent, aansluit bij de doelgroep en zich volledig concentreert op één ding: wat is de kernboodschap en hoe brengen we die boodschap over.

Of je nu een cartoon wilt maken om nieuwe klanten te werven, om de werking van je product te demonstreren (explainer video) of om de relatie met je klanten te versterken door hoogwaardige content, wij weten wat nodig is om je doelgroep positief te raken.

Meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak!

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.