×

Wat is stop motion animatie?

Stop motion animatie is een animatievorm waarbij fysieke objecten worden gefotografeerd, steeds in een iets afwijkende positie. Door deze foto’s snel na elkaar te projecteren ontstaat de illusie van beweging.

Bij Donker Media kun je terecht voor alle soorten animatie video’s. Verreweg het populairst zijn de animaties gemaakt met speciale animatiesoftware. Daarmee maken onze gepassioneerde specialisten de mooiste animaties, zowel in 2D als in 3D.

Naast de computer animatie kun je kiezen voor de traditionele animatie (of de stop motion animatie. Hieronder beschrijven we wat een stop motion animatie is.

De techniek

Bij stop motion animatie worden geen tekeningen gemaakt, maar worden fysieke objecten frame voor frame gefotografeerd. Tussen de verschillende frames worden minieme verschillen in de objecten aangebracht. Wanneer de verschillende foto’s snel achter elkaar worden getoond, ontstaat de illusie van beweging.  Voor één seconde stop motion animatie moeten 24 verschillende foto’s worden gemaakt.

De eerste stop motion animaties stammen al uit het begin van de vorige eeuw. Sindsdien heeft deze kunstvorm zichzelf alleen maar verder ontwikkeld. Mede daardoor zijn stop motion animaties onverminderd populair.

Bekende vormen van stop motion animatie zijn claymations, puppet animations, cut-out animations en object animations. Bij claymations worden de scénes gemaakt in klei, wat de makers een ongekende creatieve vrijheid geeft.. Een mooi voorbeeld hiervan is Shaun the Sheep.

Een andere vorm van stop motion animatie is te zien in de bekende serie “Buurman en Buurman”. Omdat hiervoor poppetjes zijn gebruikt, wordt deze vorm van stop motion animatie Puppet Animation genoemd.

Cut-out animation is een vorm van stop-motion animatie waarbij personages en objecten worden uitgeknipt uit papier, karton of ander materiaal. Een bekend (en berucht) voorbeeld hiervan is de serie South Park, die al sinds 1997 op tv te zien is.

Stop motion animaties en jouw marketingboodschap

Voor sommige bedrijven is een stop motion animatie precies het soort video dat nodig is om de doelgroep te bereiken. Stop motion heeft een unieke charme, waardoor deze video vorm nog steeds aantrekkelijk is om te gebruiken in reclamecampagnes en op social media. Op evenementen en beurzen valt een stop motion animatie extra op door de unieke uitstraling.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.