×

Wat is motion design? Alles wat je moet weten

Wat is motion design? Alles wat je moet weten

Het is een bekend gegeven dat bewegend beeld een steeds prominentere rol speelt. Vooral online moeten lange teksten het veld ruimen voor explanimations, animaties en video’s. Vreemd is dat niet, want een goed ontworpen filmpje is veel effectiever in het overbrengen van (complexe) informatie.

Wat is motion design dan, precies?

Eigenlijk moet je niet spreken van motion design, maar van motion graphic design. Deze naam dekt de lading een stuk beter. Het gaat namelijk om het ontwerp (design) van bewegende (motion) beelden (graphic). Maar omdat motion design een stuk makkelijker uit te spreken is, is de naam wat korter.

Motion design houdt zich bezig met het ontwerp van alle soorten bewegende beelden die niet met een conventionele camera gefilmd zijn. Dat kan van alles zijn. Van een korte en herkenbare clip (zie motion graphic) tot een 3D animatie.

Is motion design belangrijk?

Ja. Maar niet elke animatie is even goed. Bij een slecht ontworpen video werken bewegende elementen afleidend. Daardoor slaag je er juist NIET in je boodschap over te brengen.

Motion design gaat over het animeren van afbeeldingen en karakters. Dat klinkt technisch, maar draait om communicatie via beeld. Het maakt de kijker in één oogopslag duidelijk wat je precies wilt zeggen. Motion design maakt je animatie helder en duidelijk. Dat je iets kúnt animeren betekent niet dat je het ook moet! Motion design draait dus ook om het elimineren van afleidende elementen.

In welke fase van het animatieproces is motion design belangrijk?

Motion design speelt in elke fase een cruciale rol, al vanaf de allereerste briefing en ideevorming. Als helder is wat je precies wilt vertellen beginnen we met een beeldend geschreven script.

Echt interessant wordt het met het storyboard. Daarop brengen we jouw video in stripvorm in beeld. We gaan echt de diepte in en zoeken naar het beste design van jouw animatie.

Met het storyboard in de hand begint de daadwerkelijke animatie. Ook hierbij blijft motion design een belangrijke factor, want bij het animeren moet al rekening gehouden worden met de muziek, geluidseffecten en voice-over die later wordt toegevoegd.

Waar kijkt motion design naar?

Bij het motion design moet de designer zorgen dat álle visuele elementen kloppen en bijdragen aan de doelen van je animatie video. Bij motion design gaat het dus om in het oog springende dingen als kleurgebruik en visuele effecten, maar ook de typografie moet kloppen.

De rol van typografie

Comic Sans is één van de bekendste lettertypes. Het is ook het lettertype dat weinig serieus wordt genomen. Bij motion design wordt gezorgd dat de typografie van de animatie past bij de identiteit van de organisatie of bij het doel van de video.

De rol van kleurgebruik bij motion design

Je kleuren moeten helpen de boodschap over te brengen. Niet alleen hebben kleuren bepaalde betekenissen (blauw = betrouwbaar, rood = gevaar, en dergelijke), maar de video moet passen in de huisstijl. Het maakt voor de beleving nogal wat uit of je een video over een supermarkt vormgeeft in tinten blauw, of in knalgeel, om maar wat te noemen.

Wil je een animatie met gedurfde kleuren om een flitsende indruk te maken, of wil je juist subtielere en neutralere kleuren gebruiken? Hoeveel kleuren eigenlijk? Sommige animaties, de duotones, gebruiken slechts twee kleuren.

Ook de manier waarop je kleuren gebruikt is belangrijk. Soepele kleurovergangen zijn momenteel helemaal de trend, maar een scherpe scheidslijn tussen kleuren kan in jouw geval effectiever zijn. Bij motion design wordt hierover nagedacht.

De rol van effecten bij motion design

Met effecten kun je de aandacht van de kijker sturen. Met morphing gaat het ene beeld over in het andere, bij een explanimation doen self-drawing lines het heel goed. Ook zie je steeds vaker dat 2D en 3D animatie gemengd worden toegepast. Bij motion design wordt de perfecte cocktail aan effecten samengesteld.

Motion graphics laten maken

Goede motion design maakt het verschil tussen een goede en een slechte video. Wil je een motion graphics laten maken? Neem dan snel contact op.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.