×

Wat is motion graphics design?

Wat is motion graphics design?

Motion graphics design is de kunst van het combineren van bewegende beelden (animatie) met grafische elementen op een manier die visueel aantrekkelijke en boeiende content levert. Dat kan een 2D of 3D animatie zijn, een traditionele animatie of een whiteboard animatie.

Animatie video’s danken hun kracht aan het feit dat ze heel natuurlijk aanvoelen. Bewegende beelden (met voice over) zijn voor ons brein een stuk makkelijker te verwerken dan lange stukken tekst.

Zo makkelijk als het is een goede motion graphic te begrijpen, zo moeilijk is het om een goede motion graphic te laten maken. Dat komt doordat motion graphics design een bijzondere tak van sport is, die niet iedereen goed in de vingers heeft.

Motion graphics design draait niet om de mooiste poppetjes of objecten, niet om de meest natuurlijke bewegingen en zelfs niet om de beste verhaallijn. Bij motion graphics design moeten alle drie van topniveau zijn én perfect op elkaar zijn afgestemd.

Bij het laten maken van een goede animatie komen een hoop specialismen bij elkaar. Van scenarioschrijver tot grafisch ontwerper en animator. Het gaat om het vinden van de juiste illustraties en vormen, het ontwikkelen van het juiste kleurenpalet, de juiste typografie. Ook de timing en zelfs de gebruikte geluidseffecten vallen onder motion graphics design.

Wat is de essentie van motion graphics design?

Boven alles draait motion graphics design om psychologie. Uiteindelijk heeft jouw motion graphic slechts één doel: de boodschap overbrengen. Dat betekent dat het vooral gaat om het effect dat de motion graphic op de kijker heeft. De gemaakte keuzes moeten ervoor zorgen dat de kijker geboeid en betrokken raakt.

Wat is een motion graphics designer?

De motion graphics designer is de grafische professional die zich heeft gespecialiseerd in animatie video’s of motion graphics. Hij of zij kan het gehele productieproces overzien en vervult de rol van regisseur. Omdat de motion graphics designer bij alle aspecten van de animatie is betrokken moet hij of zij over veel verschillende competenties beschikken.

De motion graphics designer zal al aanschuiven bij de eerste gesprekken om bij te dragen aan de conceptontwikkeling. Hij of zij is betrokken bij het maken van het storyboard en bij het grafische ontwerp, zal de animatie van jouw video voor zijn of haar rekening nemen én zorgt dat alle details kloppen.

Zo zal de motion graphics designer op welke manier geanimeerde typografie wordt ingezet, welke muziek de juiste sfeer schept en hoe geluidseffecten gebruikt worden om jouw boodschap te verwerken.

Als eindverantwoordelijke kan hij of zij betrokken zijn bij elke stap in het productieproces, bijgestaan door specialisten die bepaalde onderdelen voor hun rekening nemen. De motion graphics designer zorgt ervoor dat de verschillende leden van het creatieve team effectief samenwerken om jou de animatie te leveren waar jij je doelen mee behaalt.

Hij moet niet alleen grafische kennis en vaardigheden meebrengen, of de animatiesoftware in de vingers hebben. De motion graphic designer moet artistiek zijn en originele ideeën kunnen bedenken. Daar bovenop moet hij of zij oog voor detail hebben én goed kunnen communiceren met klanten en teamleden.

Motion graphics design is een vak dat niet voor iedereen is weggelegd. Bij Donker Media prijzen we ons dan ook gelukkig met ons team van vaste medewerkers, inclusief zeer getalenteerde motion graphics designers.

    Heb je een vraag?

    Wij reageren meestal binnen 1 werkdag op je bericht.